Sesvetski vinogradari i njihovi gosti obilježili blagdan sv. Vinka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.1.2022. 12:59:53
Sesvetski vinogradari i njihovi gosti obilježili blagdan sv. Vinka

Foto: Vladimir Beštak

Svečanošću obilježavanja blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, vinari su ove subote u Glavnici proslavili početak nove vinogradarske godine.



Blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara obilježen je u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Grada Zagreba u Glavnici Donjoj kod domaćina Josipa Valetića, člana udruge, inače našeg uglednog liječnika. 


Blagoslov vinograda i vinogradara obavio je župnik župe Moravče vlč. Mladen Sinković. Potom je održan obred po starinskim navadama, orezivanjem domačinu (s "tvrdo" č op.a.) najdražeg trsa, koji mu je najdraži zate kaj najviše rodi, potom je trs napojen vinom i nahranjen špekom i kobasima, kako ne bi tijekom godine žeđao i gladovao. Pri tom je uz pomoć meštra Samca izmoljen sv. Vinko za dobru kvalitetnu i moštnu godinu. 


Uz domaćina, nazočnim vinogradarima i gostima obratio se predsjednik Vinarsko vinogradarske udruge Zagrebačko Vinogorje Stjepan Škrapec, te predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić.  


Uz mnoge članove udruge i njihove goste, svečanosti obilježavanja blagdana Vincekovog nazočili su i planinari HPD- Lipa kojih je od Sesveta do Glavnice pješačenjem po prigorskom krajoliku vodio Vladimir Beštak. 


Uz kuhano vino, kuhane kobase, te pečeni špek i kobase koji su si na štapovima sami pekli nazočni gosti, te izvrsni gemišt kupažiranog vina nekoliko članova udruge, društvo se zadržalo do večernjih sati uz taktove kantuš miništrantof Grupe 100. Svakako treba pohvaliti i žene Glavnice koje su spekle izvrsnu peru, i sakojake fine gibanice.


Vincekovo je jedna od rijetkih svečanosti koja se odvija isključivo na otvorenom, točnije u i oko vinograda domaćina, pa je tako i epidemiološki okvir koji je prošle godine spriječio održavanje svečanosti, bio zadovoljen.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.1.2024. 15:33:14

Create Account