Sesvetski vinogradari priređuju Vincekovo ove subote u Bukevju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.1.2023. 10:00:51
Sesvetski vinogradari priređuju Vincekovo ove subote u Bukevju

Foto: Sesvete danas, arhiva

Vinogradarsko-vinarska udruga Zagrebačko vinogorje organizira ovogodišnje Vincekovo kod Marka Hukleka u Bukevju.



Blagdan sv. Vinka(22. siječnja) kojeg su, ponajviše radi njegova imena, vinogradari i vinari prigrlili za svojeg zaštitnika, početak je nove vinogradarske godine. Uobičajeno je kroz povijest da se upravo oko toga blagdana vinogradari okupljaju u svojim vinogradima i započinju radovima. Prvenstveno se radi o početku rezidbe, a upravo je rezidba najznačajniji dio protokola svečanosti Vincekova. 


Udruga koja okuplja većinom vinogradare s područja Sesveta, no ima ih i iz nekoliko drugih gradski četvrti (Dubrava, Podsljeme itd.), ove je godine odlučila po prvi puta obilježavanje ovog blagdana održati izvan granica Zagreba, u na susjednom zelinskom području u naselju Bukevje, uz granicu s Gradom, a gdje ovaj sesvetski vinogradar ima svoje imanje i vinograd. 


Vincekovo će u Bukevju biti održano u subotu, 21. siječnja. Okupljanje vinogradara i gostiju započinje u 11,30 kod kapele Gospe snježne gdje će od 12 sati donjozelinski župnik vlč. Dragutin Smrkulj predvoditi misu za novu rodnu i plodnu vinogradarsku godinu. Potom će blagoslov vinograda i tradicionalni obred orezivanja i napajanja trsja biti održan u vinogradu domaćina Marka Hukleka na Cimer brdu kod Lovačkog doma Srndač. 


Dobrodošli su svi zainteresirani, uplatnina je 7 € za što se dobije kupica za ponijeti doma kojom se pije prema vlastitoj želji i mogućnosti, a uračunato je i kuhano vino, te kobasice i pečeni špek, te raznovrsni - domači kolači.


Već niz godina Vincekovo sesvetskih vinogradara prate i sesvetski planinari, pa će ih njihov vodič Vladimir Beštak i ove godine dovesti do Bukevja. Krenut će autobusom 274 do naselja Laktec odakle kreću do kapele i potom Lovačkog doma.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.1.2024. 15:33:14

Create Account