Sigurno u prometu ovoga petka na gradskoj razini u Zagrebu uz sudjelovanje Sesvećana

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.5.2019. 14:49:01
 Sigurno u prometu ovoga petka na gradskoj razini u Zagrebu uz sudjelovanje Sesvećana

Foto: Plakat

OŠ Gustav Krklec domaćin je županijskog natjecanja (Grad Zagreb) Sigurno u prometu i Školske prometne jedinice. Sudjeluju najuspješniji učenici osnovnih škola s područja Gradske četvrti Sesvete. Jedan od organizatora je Auto-klub "Sesvete". Najuspješniji s razine županije idu na državno natjecanje koje će biti održano u Zadru.



 Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. kojeg je prihvatila Vlada RH, kao jedna od strateških aktivnosti određena je edukacija predškolske i školske djece, a isto je planirano i Planom godišnjeg preventivnog djelovanja Službe za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a te se provodi u različitim akcijama.


Nadalje, člankom 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđeno je, između ostalog, “da na području ili u neposrednoj blizini osnovnih škola, osiguranje prijelaza djece preko kolnika ili obilježenog pješačkog prijelaza mogu obavljati i pripadnici školskih prometnih jedinica".


S tim u svezi, na naš prijedlog u gradu Zagrebu te u Zaprešiću, Jastrebarskom, Ivanić – Gradu i Samoboru ustrojene su spomenute jedinice, a Služba za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a je njihove pripadnike osposobila za rad te ih uz njihove učitelje nadzire i usmjerava.


U školskoj godini 2018./19. na području PUZ-a djeluje 25 školskih prometnih jedinica s više od 450 pripadnika, od kojih je 20 jedinica u Zagrebu, a preostalih 5 u Zagrebačkoj županiji.


Služba za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a, u suradnji s HAK-om i OŠ Gustava Krkleca, organizira natjecanje pripadnika školskih prometnih jedinica s ciljem da im pruži mogućnost da javno prikažu svoje djelovanje, da se mogu uspoređivati u usvojenom znanju i vještinama s drugim vršnjacima, a kako bi nakon javnog predstavljanja i druge sredine potaknuli na osnivanje ŠPJ i usvajanje prometne kulture.


Za najuspješnije su sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. osigurane vrijedne nagrade.


 U petak 3. svibnja 2019. s početkom u 08.30 sati u OŠ Gustava Krkleca u Zagrebu, Ulica Božidara Magovca 103 održat će se XXII. natjecanje školskih prometnih jedinica grada Zagreba i Zagrebačke županije.


Istodobno će se održati i XXVII. natjecanje “Sigurno u prometu” koje organiziraju HAK i AK Sesvete, kao izlučno natjecanje grada Zagreba za Državno natjecanje koje će se održati krajem svibnja 2019. u Zadru.


 Oba natjecanja sastoje se iz pismenog dijela na kojem se provjerava poznavanje prometnih pravila i prometnih znakova i praktičnog dijela na biciklističkom poligonu. Na natjecanju školskih prometnih jedinica na biciklističkom poligonu ocjenjuje se vožnja biciklom uz poštivanje prometnih propisa, dok se na natjecanju “Sigurno u prometu” ocjenjuje vještina i spretnost upravljanja biciklom.


Navijamo za naše sesvetske ekipe kako bi bili što bolji na ovom natjecanju, ali još važnije, kako bi što bolje naučili samostalno sudjelovati u prometu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.9.2023. 13:40:59

Create Account