Sigurnost u prometu je drastično pogoršana – policija apelira na poštivanje prometnih propisa

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.1.2018. 8:55:59
Sigurnost u prometu je drastično pogoršana – policija apelira na poštivanje prometnih propisa

Foto: Ilustracija

Sigurnost cestovnog prometa, nakon nekoliko godina poboljšanja, u drastičnom je padu. Uoči donošenja očito potrebnih novih propisa o sigurnosti u prometu, policija apelira na poštivanje prometnih propisa, osobito onih koji se tiču brzine, pretjecanja, crvenog svjetla na semaforu i alkohola.



Apel zagrebačke policije


"Policija učestalo ukazuje na kršenje prometnih propisa te policijski službenici PU zagrebačke tjedno provode preventivno-represivne akcije s ciljem suzbijanja prometnih prekršaja i preveniranja prometnih nesreća, pogotovo onih s najtežim posljedicama. Na području PU zagrebačke 1. siječnja 2018. dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima su smrtno stradale tri mlade osobe (na području Samobora i Zaprešića) i to zbog neprilagođene brzine kretanja i prolaska na crveno svjetlo kao uzroka prometnih nesreća s pretpostavkom nekorištenja sigurnosnog pojasa, budući su poginuli sudionici prometnih nesreća ispali iz vozila.


Pozivamo građane na pridržavanje prometnih propisa s naglaskom na prekršaje zabrane vožnje pod utjecajem alkohola, pridržavanje ograničenja brzine, korištenje sigurnosnog pojasa, kako vozača tako i ostalih putnika u vozilu te zabranu prolaska na crveno svjetlo", kaže se u policijskom apelu.


Lani je na hrvatskim cestama poginula 331 osoba što je gotovo 8 posto više negoli prethodne godine. Znademo da policijske ophodnje ne mogu biti uvijek i na svakom mjestu. Stoga su i sesvetski vijećnici u više navrata zahtijevali podizanje razine sigurnosti prometa na pojedinim, najugroženijim dijelovima sesvetskih prometnica, a sesvetska Gradska četvrt je više puta upućivala dopise u tom smislu prema nadležnim gradskim tijelima.


Nadajmo se da nije tako teško shvatiti da je na mjestima raskrižja dviju ili više prometnica kružni tok najsigurnije i prometno optimalno rješenje, a da su za smirivanje prometa na ravnim dijelovima cesta  kamere najučinkovitije. Nadajmo se da će to shvatiti i oni koji imaju moć odluke, te da će se na sesvetskom području po tom pitanju uskoro nešto učiniti i to po mogućnosti prije nego li netko (ponovo) strada.



Vezane vijesti
Ažurirano: 25.7.2023. 16:12:57

Create Account