Sljeme zatrpano otpadom, Korlaet kaže: "Svjesni smo problema" (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.1.2022. 16:24:11
Sljeme zatrpano otpadom, Korlaet kaže: "Svjesni smo problema" (video)

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Na prostor Sljemena Holding dovozi svoj otpad, Korlaet tvrdi: "To nije deponija nego privremeno odlagalište".



Kamioni holdinga u zadnje vrijeme intenzivno navoze iskopani materijal na prostor bivše tvornice Sljeme, čineći pri tom nešto što nalikuje ilegalnom dovozu građevinskog materijala. Radi toga su aktivisti udruge Zelene i plave Sesvete alarmirali medije koji su o tome izvijestili svoje pratitelje. 


Nastavno na to novinarka Z1 televizije Marina Pavić na današnjoj je konferenciji za novinare iznijela zapažanje u kojem kamioni Holdinga dovoze materijal, odloženo je i frezanog asfalta, ima i azbestnih ploča, starih rasvjetnih stupova i velika količina negdašnjih plastičnih uspornika, te zamjenika gradonačelnika Luku Korlaeta upitala za komentar konstatirajući pri tom da je Ministarstvo gospodarstva potvrdilo da Holding nema dozvolu za deponij na tom prostoru.


"Svjesni smo problema koji se nalazi na tom prostoru i svakodnevno prikupljamo sve više podataka o tom prostoru, uvodno je odgovarajući rekao zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet dodajući da je točno kako dozvola za tu namjenu nije izdana, "međutim, to nije niti potrebno, jer tamo nema deponija nego je to za holdingovu podružnicu VIO komunalna baza".


Dakle prema Koralaetovim riječima na prostoru Sljemena privremeno se deponira na gradilištima  iskopan materijal. 


"Što se tiče uspornika, još nismo ustanovili kako su tamo dospjeli, no imamo informaciju da dio tih uspornika nije otpad, nego ih se može vratiti natrag", nastavio je Korlaet pri tom izražavajući sumnju da i netko drugi dovozi otpad, budući da je grad raskinuo ugovor sa sigurnosnom tvrtkom Bilić-Erić koja je čuvala prostor Sljemena.


Doduše ne znamo kako ga je čuvala, jer na tom prostoru ima još podosta navezenog materijala tko zna od kada i od koga, pa i sada otkrivene azbestne ploče, vidljivo je, bačene su na prostor Sljemena još prije više godina.


Korlaet je izjavio da će taj azbest, kojeg doista nema mnogo, ali svaka količina u prirodi je toksična, biti angažmanom Čistoće pravilno zbrinut. 


Nama se čini da bi možda bilo dobro da gradski oci dođu i sami se svojim očima, a ne putem ekrana, uvjere i osvjedoče se kako danas izgleda prostor Sljemena. Ako tamo i je neka vrsta komunalne baze, onda se njome nevjerojatno nemarno gospodari, barem se nama tako čini, a uspjeli su zemljanim iskopom zatrpati i dio okolnog drveća i nema nikakve veze što im iznad glava visi stup na žicama (iako obično žice vise na stupu), jer oni su Holding, a žice im nisu u opisu poslova.


Odbačena gomila starih rasvjetnih stupova trune već pomalo obrasla travom, umjesto da se proda talionicama kao vrijedna sirovina, upravo sada kad su željezo i drugi metali cijenom osvojili nebo. To je upravo ono o čemu je gradonačelnik govorio, međutim, čini se da se još nije s riječi prešlo na djela, što ne znači nužno da i neće, ali za sada u Sesvetama nitko ni da prstom mrdne.


I konačno, što se tiče uspornika, vjerujemo da zamjenik Korlaet ne zna kako su tamo došli, intenzivno su se  micali zadnjih godinu - dvije, možda i više, jer nisu niti trebali biti postavljani, no to je neka druga priča. Saslušalo se struku koja je odabrala asfaltne uzdignute plohe kao najbolje fizičke uspornike i nema više govora o povratku tog smeća natrag na ceste. No, svjesni smo da gradski ocima to nije poznato, možda bi bilo dobro koji puta se konzultirati. Dakle uspornici su smeće, svih par stotina kubika iz cijelog Zagreba koji su bačeni na prostor Sljemena bez ikakve želje da se s njima nešto učini i pravilno zbrine. 


Ono što vjerujemo da s pravom očekujemo od gradske vlasti jest da konačno posjeti Sesvete, da se iz prve ruke informira o onome što ovdje nije dobro i ne štima, što bi trebalo promijeniti, koji su prioriteti, te kako unaprijediti život u  prostorno najvećoj gradskoj četvrti, ali unatoč iznenađujućim brojkama i nadalje najmnogoljudnijoj. 



...i da, čim prije nastaviti potrebne radnje na projektu ProGIreg (urbana transformacija Sljemena), a koji je pauziran, barem prema našim informacijama, nakon promjene vlasti.


Video: Grad Zagreb/facebook

Vezane vijesti
Ažurirano: 15.4.2024. 14:41:51

Create Account