Spajić: STEM u Sesvetama unatoč izazovima uspješno se razvija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.2.2022. 12:37:01
Spajić: STEM u Sesvetama unatoč izazovima uspješno se razvija

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Udruga ZIPS, sa svojim partnerima vrlo uspješno provodi projekt STEM Sesvete koji bi u doglednoj budućnosti trebao dati vrlo pozitivne rezultate na ukupni razvoj Sesveta.



"STEM tehnologijama za budućnost Sesveta", službeni je naziv ovog europskog projekta kojeg smo najavili 20. svibnja, a službeno je započeo 12. 5. 2021. i trebao bi završiti do 12. 11. 2022. godine. Nositelj ovog projekta je udruga Zelene i plave Sesvete, s patnerima Fakultetom elektronike i računarstva, Srednjom školom Jelkovec.


POKRENUT PROJEKT "STEM TEHNOLOGIJAMA ZA BUDUĆNOST SESVETA"


STEM  je engleska skraćenica koja označava sva inženjerska područja. Voditelj ovog projekta Mario Spajić, koordinator udruge Zelene i plave Sesvete pojasnio je da je prije više godina u svijetu primijećeno da se STEM područje zanemaruje, a ono je ključno za razvoj cjelokupnog čovječanstva. Stoga se zadnjih godina uvelike polažu napori u razvoj STEM područja, počevši od škola gdje važnije mjesto trebaju dobiti fizika, kemija, biologija, preko višeg obrazovanja, mehanika, informatika i ostala inženjerska zanimanja, jer se shvatilo da razvoj čovječanstva ovisi upravo o tim područjima.


"Nakon 8 mjeseci od potpisivanja ugovora naše su projekt unatoč izazovima uspješno razvija, već smo imali nekoliko radionica, a one "prave" tek slijede. Cilj je prvo osposobiti odraslu ciljanu populaciju za bolje osposobljavanje mladih u STEM područjima, a osobito skretanje pozornosti učenicima završnih razreda osnovnih škola za STEM područja", govori Spajić dodajući da je do sada zbog nabujale epidemije teško bilo raditi s učenicima, no sada kad se već vidi kraj pandemije kreću snažnije aktivnosti. 


Ipak bit će zatraženo produljenje trajanja projekta, jer su ova izazovna vremena mnogo toga u našim životima promijenila, pa tako i sam tok odvijanja ovog projekta.


"Naš je cilj stvoriti u Sesvetama svojevrsni inovacijski centar koji bi trebao biti preteča stvaranja sesvetskog poduzetničkog odnosno tehnoškog HUB-a. Podsjetio bih da je u sklopu ProGIreg, urbane transformacije Sljemena u novi sesvetski centar bilo zamišljeno i pokretanje takvog HUB-a, odnosno poduzetničkog inkubatora, kojim je trebala započeti spomenuta transformacija, međutim, prvo potres, pa potom i pandemija doveli s do toga da se za sada odustalo od toga", kaže nam Spajić.


Ovaj projekt bit će i svojevrsni "poguranac" k tom cilju. 


Za ostvarenje ovog projekta udruga je iz europskih fondova dobila 1.171.693,55 kuna


"STEM kultura naša je budućnost i potreba, pa se stog nadam da će prvenstveno što više mladih zanimati se za ta područja, da će nam se priključiti na radionicama 3D printanja, robotike i slično, te da ćemo tako svi zajedno pridonijeti našem razvoju i kvalitetnijoj budućnosti", zaključuje voditelj projekta Marijo Spajić.


U nastavku pogledajte izjavu Marija Spajića o tijeku projekta.



Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2023. 16:17:41

Create Account