SRC Luka: U VGČ-u nema suglasnosti oko sadržaja na tom prostoru, dakle, do daljnjeg - NIŠTA!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.3.2023. 13:28:20
SRC Luka: U VGČ-u nema suglasnosti oko sadržaja na tom prostoru, dakle, do daljnjeg - NIŠTA!

Foto: Borko Samec, Sesvete danas/Prostor na kojem bi se trebao graditi sportski kompleks

Vijećnici VGČ Sesvete na sinoćnjoj su se sjednici složili da se ne slažu o temi izgradnje sportskog centra Luka, te su se složili da o tome odgode donošenje zaključka. 




Vijeće Gradske četvrti Sesvete je krajem svibnja prošle godine jednoglasno  donijelo zaključak kojim od Gradskog ureda za mjesnu samoupravu traže izradu nekoliko varijanti idejnog rješenja za budući Sportsko rekreacijski kompleks (SRK) Luka.  Spomenutom gradskom uredu trebalo je podosta vremena za razmišljanje i smišljanje, te za odgovor u kojem navode da to tako ne može i da Sesvećani moraju sami znati što žele. A to je očito i najteže.


Upravo o sportsko rekreacijskom kompleksu (SRK) Luka kao nasljedniku negdašnjeg SRC-a Luka već se godinama priča, obećavao je pokojni gradonačelnik Bandić ovdje izgraditi brda i doline, pa ništa od toga, a u kampanji je gradnju kompleksa i dvorane obećavao i aktualni gradonačelnik Tomašević, pa za sada isto ništa. 


Vijećnici sesvetskog Možemo sada traže da se odbaci ideja SRK-a Luka, te na tom prostoru izgradi možda koje igralište, a površina sa zapadne obale Vuger potoka između gimnazije i osnovne škole što više ostane zelena livada. Odbacuju mogućnost izgradnje sportske dvorane na tom prostoru uz napomenu da bi se  dvorana mogla izgraditi na prostoru sjevernije od postojećeg nekorištenog nogometnog stadiona, čija namjena po postojećem GUP-u doista i jest za sport i rekreaciju, a koji se sastoji odi niza parcela u privatnom vlasništvu.


Potpuno nasuprot tome su vijećnici HDZ-a ustrajni su u zahtjevu da se na spomenutoj parceli od gotovo 20 tisuća kvadrata u vlasništvu grada Zagreba napravi sportsko rekreacijski kompleks, te bi željeli raspisivanje arhitektonskog natječaja uređenja prostora s multifunkcionalnom sportskom dvoranom kakva doista nedostaje Sesvetama.


Vijećnici Mosta imaju svoj prijedlog kojeg su dostavili i u pisanom obliku, a kojim bi podržali prijedlog Možemo uz uvjet da se na prostoru centra izgrade javni sportski sadržaji širokog spektra, te odustaju od sportske dvorane na tom prostoru, ukoliko bi ona bila izgrađena negdje drugdje, možda upravo sjeverno od stadiona, ali bi pri tom rado vidjeli i neka jamstva da će doista dvorana biti izgrađena.


Vijećnici Mosta jedini su dostavili svoju ideju u pisanom obliku.



Kao i prije godinu dana, i sinoć je puno vremena potrošeno, rekli bismo uzalud, jer se nitko nije ni sa kime mogao dogovoriti, a tek su se usuglasili da se donošenje zaključka o tom, za sesvetski sport, možda i najznačajnijem segmentu - Sportsko rekreacijskom kompleksu odgodi rasprava za svibanj. Valjda će do tad svi točno znati što žele, a što ne žele.


Možda ne bi bilo na odmet da se o rješenju pita stručnjake koji bi zacijelo uz sadržaje koje ovdje nitko nije spomenuo ugradili i atletsku stazu, jer atletika je baza svih sportova, a mi imamo svoj atletski klub koji ne djeluje u Sesvetama, jer nema svoju infrastrukturu. Pa čestitamo! 


Ono što je jako važno istaknuti vezano uz sportsku dvoranu jest to da je prostor sjeverno od stadiona uz Kašinsku ulicu privatan, da ima puno parcela i puno vlasnika. te da grad, kada bi i htio ući u tako nešto, trebao bi rezervirati podosta vremena u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Primjeri koji to potkrepljuju su nam friški od Branimirove, gdje i nadalje imovinski još ništa nije u potpunosti riješeno.


Dakle, najbolja varijanta je graditi objekte na gradskom zemljištu. Pa kad je tako, dobro je podsjetiti da grad u svom vlasništvu ima itekako velik i značajan prostor, a to je kompleks Sljemena s kojim se ionako još uvijek ne zna što bi s time (osim što Sesvećani žarko zazivaju glazbenu školu), a prostora za dvoranu ima koliko ti srce želi. Ovo je tek jedan prijedlog, možda padne na plodno tlo ukoliko se definitivno odustane od dvorane na Luci. 


Čekamo svibanj i nove poglede vijećnika na temu sportskog kompleksa u Sesvetama.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.4.2024. 12:14:34

Create Account