Stanari Planinske ulice: Prometnica u krivom smjeru

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.1.2020. 12:56:45
Stanari Planinske ulice: Prometnica u krivom smjeru

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Nakon što je ljetos Planinska ulica u Sesvetama prestrojena iz dvosmjerne u jednosmjernu, protiv takve odluke pobunili su se stanari.



Krajem kolovoza pisali smo pretvaranju Planinske ulice u jednosmjernu i to iz smjera ulice Bartola Kašića u smjeru Trakošćanske. Nadležni su tada pravdali taj potez potrebom sigurnosti obzirom, kako su kazali, da se podosta vozača parkira po nogostupu što suzuje prometnicu i onemogućuje normalno dvosmjerno prometovanje. 


Građani su negodovali i zatražili od nadležnih vraćanje dvosmjernog prometa. Pisali su i peticiju koju je potpisalo tristotinjak građana (redakcija Sesveta danas u njenom je posjedu), tražeći povratak dvosmjernog prometa. Jedan od pokretača akcije je Tihomir Andrašek kojeg smo slikali ispred znaka za zabranu prometa u tom smjeru na križanju Planinske i Trakošćanske.


"Ma to je sve bilo malo prenagljeno nije istina da su se u našoj ulici vozila parkirala po nogostupu. Pa vidite da su ovo sve obiteljske kuće sa svojim ulazima, dvorištima i garažama, te nitko na cesti ne ostavlja svoj auto. Doduše, bilo je nešto malo takvih parkiranja, ali samo tamo na početku kod ulice Bartola Kašića gdje su stambene zgrade. No i to se dalo drugačije riješiti", govori nam ovaj autohtoni stanovnik koji, kako kaže cijeli život živi u ovoj ulici i nikad nije bilo problema. 


Dodaje da bi građani, ako se već ne može vratiti dvosmjerni promet, bili zadovoljni i s jednom od dvije varijante: 


"Prva je da se okrene smjer, dakle da Planinska bude jednosmjerna od Trakošćanske do Bartola Kašića što je i logično, jer bi se tad ulazilo u ulicu iz središta naselja i smjera većeg prometa prema manjem, a druga je da se susjedna paralelna Čakovečka ulica učini jednosmjernom u obrnutom smjeru od trenutačnog smjera Planinske, pa da se tako dobije svojevrsni kružni tok koji bi pri tom zadovoljio naše potrebe", nastavlja Andrašek. Dodaje kako je sadašnji izlaz iz Planinske nelogičan, jer  se do sad na tom raskrižju dogodilo više prometnih nesreća, a na sadašnjem ulazu u Planinsku, na raskrižju s Bratola Kašića još se nikad nije dogodila prometna nesreća. 


Pitali smo i u sesvetskoj policiji gdje dobro znaju za postojeći problem i složili su se da bi bilo dobro okrenuti smjer, međutim odobrenje za to mogu dati isključivo po izradi prometnog projekta ako bi on potvrdio opravdanost promjene smjera. Usput su dodali da su tražili i na jedno kratko vrijeme i dobili gotovo cijelu Kašinsku jednosmjernu, međutim uskoro je u Gradu odlučeno drugačije pa je sada situacija na križanju Kašinske i Trakošćanske takva kakva je.


U stručnim službama sesvetske gradske četvrti doznali smo da će se naručiti izrada prometnog projekta za Planinsku, pa će se tada vidjeti što će prometni stručnjaci reći. Izrada studije bi trebala biti naručena ovog ili narednog mjeseca. 


A što se tiče obnove kolnika Planinske, za sada se to još neće dogoditi iz jednostavnog razloga, jer ove i naredne godine na cjelokupnom tom dijelu MO Gajišće izvodit će se radovi zamijene komunalne infrastrukture, dakle bit će podosta prekapanja, pa se sanacija ne samo Planinske, nego i svih ostalih ulica zahvaćenih planiranim radovima očekuje po njihovu završetku. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.4.2022. 9:50:34

Create Account