Stotinjak volontera posadilo voćnjak na okućnici vugrovečkog Caritasa

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.4.2023. 20:52:06
Stotinjak volontera posadilo voćnjak na okućnici vugrovečkog Caritasa

Foto: Radoslav Dumančić

Lijepu ekološku akciju sadnje voćaka na velikom zelenom prostoru vugrovečkog Caritasa i župnog dvora odradilo je u subotu stotinjak volontera.



Pokraj kuće sv. Franje u Vugrovcu koja djeluje u sklopu Caritasa stotinjak volontera zasadilo je ove subote lijep voćnjak, a mnogo biljaka, grmolikog voća, ali i ukrasnog bilja ukupno više od 300 zasađeno je uz dječje igralište i ostali vanjski prostor velike i lijepe parcele na kojoj se uz velebni župni dvor iz 18 stoljeća nalazi i kuća na djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi izgrađena početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. 


Na upit glavnog organizatora događanja, Mateje Angeline Kramar, direktorice tvrtke Green fusion o eventualnoj parceli za takvu sadnju upućenoj udruzi Zelene i plave Sesvete koja je bila i logistički suorganizator, dogovoreno je da se nakon sadnje voćnjaka kod vugrovečke škole slično ponovi uz spomenutu kuću Caritasa i farofa.


Glavni donator akcije bio je Institut za društveno odgovorno poslovanje Zagreb,  dok su partneri na projektu bili Klaster Lika destination, Veleučilište RRIF, a mnogobojni volonteri došli su iz korporacija: Triglav osiguranje, A1, Erste banka i AMS. Veliku pomoć ponovo su pružile u ovakvim akcijama sadnje nazaobilazni partner, Hrvatske šume, čijih je petnaestak djelatnika uz stručnu imalo i konkretnu ulogu u sadnji. Isto tako već vrlo dobro poznata ekološka grupacija Čisteći medvjedići, ovoga nisu imali što čistiti, nego su  sadili i to su činili jako dobro. 


U akciju su se uključila i sesvetska poduzeća Agroproteinka i Tokić, te udruga I stvori Bog zemlju, a nazočio je i ravnatelj Caritasa fra Tomislav Glavnik.


Naravno, ovakvo društvo nakon napornog rada i ogladni, pa je za njih pripremljen objed u obližnjoj vugrovečkoj staroj školi gdje su gulaš, kao i uvijek majstorski skuhali članovi UHDDR-a Sesvete, a potporu su pružile članice KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec. 


Sadnjom voćnjaka kod vugrovečke škole, pa potom ovim nastavkom započela je lijepa i plodna suradnja udruge Zelene i plave Sesvete, te tvrtke Green fusion specijalizirane za ovakve evente uz dogovor da se slijedeća akcija, vjerojatno vrlo skoro, seli i u same Sesvete gdje se doista ima što za raditi u očuvanju čovjekovog okoliša.


Video: Radoslav Dumančić

Vezane vijesti
Ažurirano: 19.4.2024. 13:36:37

Create Account