Tragom prvog Lipinog izleta na Petehovac

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 22.11.2022. 18:17:39
Tragom prvog Lipinog izleta na Petehovac

Foto: HPD Lipa

Prije 70 godina, prvi izlet tada osnovanog Planinarskog društva „Lipa“ Sesvete bio je na Petehovac iznad Delnica. Želeći obilježiti taj planinarski trenutak današnja generacija LIPAŠA obljetnički izlet na Petehovac, održala je u nedjelju, 20. studenoga 2022.Kako je prošla ta snježna, nedjeljna avantura pročitajte u izvješću Ivane Gorički, članice HPD „Lipa“:


Gotovo nitko od nas 44 planinara nije sigurno vjerovao da ćemo proteklu nedjelju stvarno stići do Gorskog kotara, posebno zato što je kiša lijevala već treći dan zaredom. Ali svi smo se  pojavili na dogovorenom mjestu u dogovoreno vrijeme – kod Spomenika u 7 sati ujutro i krenuli tragom jednog davnog Lipinog izleta. Naime, Hrvatsko planinarsko društvo „Lipa“ Sesvete ove godine obilježava 70. obljetnicu postojanja Društva. Jedna od aktivnosti je i obilježavanje prvog planinarskog izleta izvan Sesveta - Tragom prvog Lipinog izleta koji se održao 28.-29. studenoga 1952. na tadašnji Dan Republike i to na Petehovac iznad Delnica.


Prema zapisu u arhivi zabilježeno je kako “sesvetski planinarski veterani Zora i Mijo Ribarić, Vinko Šmalcelj, Božena i Josip Bradarić i Drago Budić, nisu još imali nikakvu planinarsku opremu te je zanimljivo da su na Petehovcu, među brojnim Zagrepčanima koji su bili u potpunoj zimskoj planinarskoj opremi, osvanuli u dugačkim zimskim kaputima i s kovčezima u ruci.”


Kako bismo približili duh tih starih vremena, dogovor je bio da svatko od nas današnjih planinara obuče nešto od retro opreme pa su se tako mogle vidjeti karirane flannel košulje, retro gojzerice, vunene kape na cofleke ili stare Toper triglavke, te čak jedan filcani šešir kakvog je nekada nosio i sam Kekec. Tako je naše veselo društvance stiglo do Delnica zametenih u snijegu, a putem nam je naš član Zlatko Svetličić, rođeni Goranin, pričao mnoge zanimljive priče o povijesti delničkog kraja uz glazbenu podlogu pjesama o Gorskom kotaru. Bolji uvod u pohod na Petehovac nismo mogli zamisliti. 


U Delnicama nas je dočekalo četvero kolega iz HPD „Petehovac“ Delnice – predsjednik Društva Marino, tajnik Tomislav zvani Gile, te članovi Zvonimir i Valter koji su bili naši suvodiči na pohodu prema Petehovcu. Tura je započela kod Konzuma, pa padinom Gerovske rebar te dalje uz ograđenu jamu "Grijalica" i izvor Jezerka na Štimčev vrh do Planinskog centra Petehovac. Snijeg je u Delnicama padao od subote i nas je u zabjeljenoj šumi dočekalo dobrih pola metra čvrstog snijega što miriše na pravu zimu i svježinu. Noge su gazile što su bolje mogle, lica se rumenjela, veselje neizmjerno. Sreća je i da nismo imali duge kapute i kovčege kao naši stari kolege na prvom Lipinom izletu u Gorski kotar.


Na Petehovcu smo se odmorili, ručali i družili u Planinskom centru Petehovac, a kad je došlo vrijeme povratka, spustili smo se prteći snijeg uz žičaru do Delnica. Ostavili smo Delnice “pod plaštom snijega, u tihom šaptu iz daljine”, kako pjeva Ivo Robić u jednoj divnoj, staroj pjesmi o Delnicama. Do idućeg puta… pozdrav!


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.10.2023. 16:42:26

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account