Tri stupnja iznad normale: Listopad u Prigorju ekstremno topao i vrlo sušan

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.11.2022. 12:35:40
Tri stupnja iznad normale: Listopad u Prigorju ekstremno topao i vrlo sušan

Foto: DHMZ

Državni hidrometeorološki zavod objavio je podatke za listopad koji nisu ohrabrujući.



Na meteorološkoj postaji Maksimir zabilježena je u ovogodišnjem listopadu srednja temperatura čak 3 stupnja viša od prosjeka kakav bi trebao biti u ovom jesenskom mjesecu. Srednja temperatura zraka u listopadu na meteorološkoj postaji Maksimir iznosi 11 stupnjeva, a ove je godine iznosila 14 stupnjeva. 


Najviša ikad izmjerena temperatura na postaji Maksimir u listopadu izmjerena je 23. listopada 1971. godine i iznosila je 28,3 stupnja Celzija, a najniža samo tjedan dana kasnije, 31. listopada iste godine i iznosila je -5,6 stupnja Celzija.


Kad su u pitanju oborine, listopad nam je donio veliku sušu.

Na mjernoj postaji Maksimir u ovogodišnjem listopadu pale su samo 22 litre kiše na četvorni metar što je ocijenjeno kao vrlo sušno. Uobičajeni prosjek padanja kiše u listopadu na ovoj meteorološkoj postaji je 76,7 litara po četvornom metru. 


I dok nam je ovogodišnji rujan bio ekstremno kišan, na području prigorja palo je čak dva i pol puta više kiše od normale, u listopadu nas je pogodila suša. 


Vidjet ćemo što će nam donijeti ovogodišnji studeni, no klimatolozi već sad najavljuju da će biti nešto topliji od prosjeka. Koliko, vidjet ćemo krajem ovog mjeseca.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.4.2024. 8:36:28

Create Account