"Tu žive i ljudi, a ne samo cucki i mački v azilu"! Dumovec, jedino naselje koje nema izravnu povezanost sa Sesvetama, a niti dječjeg igrališta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.5.2023. 11:42:09
"Tu žive i ljudi, a ne samo cucki i mački v azilu"! Dumovec, jedino naselje koje nema izravnu povezanost sa Sesvetama, a niti dječjeg igrališta

Foto: Stanovnik Dumovca

Dumovec je jedino sesvetsko naselje koje nema izravnu autobusnu liniju sa Sesvetama, učenici u sesvetske škole putuju i po 90 minuta za 4 km zračne linije.


Staro prigorsko naselje Dumovec do sada nikada nije imalo izravnu autobusnu liniju sa sjedištem svoje prije općine danas gradske četvrti. I dok za nekada bismo mogli reći, bilo je kako je bilo, danas kada su dvije autobusne linije javnog gradskog prijevoznika u susjedstvu (Iver i Sesvetska Selnica), a jedna dolazi u Dumovec preko (Ivanje Reke??) iz pravca Kvaternikovog trga, nije normalno tvrditi da je takvo stanje normalno. 


Dakle, Dumovec nije izravno povezan sa Sesvetama i bez osobnog vozila Dumovčani imaju problema s dolaskom do središta gradske četvrti u kojem žive. Najteže je srednjoškolcima koji pohađaju sesvetske srednje škole, gimnaziju, Jelkovec ili glazbenu, ali niti ostali građani koji trebaju rješavati administrativne stvari li k liječniku zakinuti su za prijevoz. Da bi došli u Sesvete moraju autobusom linije 276  do Ivanje Reke, a potom presjesti na liniju 284 Ivanja Reka - Sesvete. Obzirom na neusklađene vozne redove može se dogoditi da ponekad to putovanje od cca 4,5 kilometara traje i do 90 minuta.


Zanimljivo je pri tome da je središte Sesveta s terminala u Ninskoj povezano posebnom linijom (284) s Ivanjom Rekom koja je naselje u drugoj gradskoj četvrti (Peščenica), a sesvetsko naselje Dumovec nema tu privilegiju. 


Kao što je razvidno iz dopisa u više je navrata temeljem traženja VMO Dumovec i Vijeće gradske četvrti Sesvete zatražilo uvođenje izravne linije Dumovec - Sesvete, no za sada bez uspjeha. Produženje linije Sesvete -Iver navodno ometa preuzak most preko potoka u Dumovcu, a produženje linije Sesvete - Ivanja Reka do Dumovca ZET tretira kao neekonomično obzirom da već postoji linija Dumovec - Kvaternikov trg, zaboravljajući pri tome da nigdje u svijetu, pa tako niti u Zagrebu javni gradski prijevoz ne može funkcionirati niti ne funkcionira na ekonomskom principu, nego na potrebi stanovništva za prijevozom. 


Inače, kako se vidi na fotografiji koju je snimio mještan Dumovca, školski autobus  ZET-a za OŠ Iver uredno prolazi preko spomenutog mosta, dok istovremeno u ZET-u cendraju  kako im most onemogućava prometovanje. Čini nam se da je to cendranje radi nerješavanja problema.


"Možda bi gradskoj vlasti trebalo reći da u Dumovcu žive i ljudi, a ne samo cucki i mački z azila", ironično nam je rekao jedan stanovnik Dumovca inače dosta upućen u ovaj problem.  Naravno, nemaju ništa ovdašnji građani protiv azila niti kućnih ljubimaca i sami ih mnogi od njih imaju, no trebali bi i u ovoj, kao i svim drugim vlastima znati se prioriteti.


I ne samo da Dumovčani jedini u Sesvetama nemaju izravnu povezanost sa svojim matičnim naseljem, nego nemaju niti dječjeg igrališta koje im se obećava već dvadeset godina. No, to je neka druga tema, ali Dumovčane jako boli, jer se osjećaju kao ljudi drugog reda. 










Vezane vijesti
Ažurirano: 15.11.2023. 8:45:57

Create Account