U Blaguši vapaj: Djeca će nam stradati, nitko ne reagira

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.10.2023. 8:59:20
U Blaguši vapaj: Djeca će nam stradati, nitko ne reagira

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Nedavno je pukom slučajnošću izbjegnuta tragedija kad su teška vrata sportskog igrališta pala u neposrednoj blizini djece, a slično se može dogoditi s polusrušenom autobusnom nadstrešnicom.



Blaguša, kao uostalom i mnoga druga naselja u Sesvetama, ima velikih problema, a svakako su najveći problemi sigurnosti djece.


"Ma, vidite li vi ovu tešku lesu od ograde oko ovog igrališta, nedavno je postavljena, a nije čudo što su vrata otpala, jer je Zrinjevac postavio ovo čudo od četiri metara visokih željeznih vrata samo na dva, već dotrajala i hrđava panta. To napišite, samo nemojte opet pisati da sam ja nešto psovao, jer nisam, no, činjenica jest da ljut jesam", govori nam predsjednik M.O. Blaguša pokazujući teška željezna vrata koja su se odlomila od davno zahrđalog panta i to neposredno uz djecu dok su igrala nogomet. 


"Vidite i ovo drugo krilo bi moglo isto tako otpasti. Pa kakav to stručnjak moraš biti da takvu težinu i veličinu staviš na dva panta. I još k tome hrđava", vidno se ljuti Combaj ipak pazeći da ne shvatimo krivo njegove riječi kao što smo ih loše protumačili zadnji puta kada je govorio o srušenoj autobusnoj nadstrešnici, jedinoj u Blaguši, iako već dugo traže još barem dvije, no, bezuspješno. 


"Evo, pogledajte sad ovu napola srušenu autobusnu nadstrešnicu. Kako ju je autobus srušio, tako ona još tu nekako stoji, a djeca svakodnevno sjede pod njom na toj klupici čekajući autobus. Čekaju li možda nadležni da koje dijete strada", nastavlja Combaj priču o nebrizi nadležnih za ovo naselje na kraju "općine". 


I nije to sve, zanimljiva je priča o dijelu nikad izgrađenog nogostupa od ulaza u naselje prema vatrogasnom domu. Uz glavnu cestu izgrađen je veći dio nogostupa, no još nekoliko stotina metara potrebno je izgraditi kako ljudi i osobito djeca koja idu u školu ne bi trebala hodati po prometnici. 


"Ne biste vjerovali, ali 12 godina tražimo taj nogostup. Čak 12 godina nam govore da je postupak u tijeku. Ma dajte me nemojte zafrkavati", sad je već urzujan Cobaj koji kaže da bi bilo pošteno otvoreno reći: Ne damo vam taj nogostup i znali bi na čemu su. Ovako vući za nos građane doista nije uredu. 


Imaju problema i s makadamskim putevima gdje bi trebalo navesti kamen, ali čini se da se u našem gradskom sustavu sve radi po onoj staroj pjesmi: "Kulu gradim, a kamena nemam" (izvođač pjesme grupa Kamen na kamen op.a.). Sve im makadamske puteve, koji su uglavnom bregoviti, uništi voda, frezanog asfalta nema, jer se ionako ništa ne asfaltira, bar ne u Sesvetama, a kamena nema. Combaj, kao dugogodišnji bivši predsjednik DVD-a Blaguša danas počasni predsjednik posebno ističe požarni put kroz šumu od Blaguše prema Zagorju kamo se više gotovo pa ne može doći ni traktorom. 


"Tko će odgovarati u slučaju šumskog požara, a mehanizacija neće moći niti blizu", kaže Combaj dodajući da je podržao iako nije mogao osobno nazočiti nedavno protest predstavnika Sesveta ispred zgrade gradske uprave. 


"Nisu niti izbori tako daleko, tko ih želi dobiti u Blaguši, neka nas ovdje posjeti da mu osobno izložimo naše najveće probleme", zaključuje Combaj za kraj skrećući pozornost i na uništeni hidrant koji već dulje vremena leži uništen, a nadležni ne poduzimaju ništa za njegov popravak.



Create Account