U Dumovcu otvoreno groblje za kućne ljubimce Spomengaj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.6.2019. 14:34:22
U Dumovcu otvoreno  groblje za kućne ljubimce Spomengaj

Foto: Sesvete danas

Groblje i krematorij za kućne ljubimce smješteni su u Dumovcu uz Azil za kućne ljubimce, a otvorio ga je gradonačelnik Bandić u pratnji voditeljice Spomengaja Jasenke Haleuš.Zagreb jepostao prvim gradom u ovom dijelu Europe koji je izgradio suvremeno gradsko groblje za kućne ljubimce. Spomengaj se prostire na gotovo trinaest tisuća metara četvornih, a čine ga zgrada s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorij s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljon za ispraćaje te groblje za kućne ljubimce s deset tisuća mjesta za ukop tijela i polaganje urni.


„Odnos Zagrepčana i drugih građana Hrvatske prema kućnim ljubimcima stvorio je novu potrebu. Spomengaj im omogućuje dostojanstven oproštaj od ljubimaca  te gajenje sjećanja na njih u skladu s novim civilizacijskim dosezima“, kazala je voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš.


 Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, istaknuo je kako je projekt izuzetno važan za sve građane. Naime, Spomengaj omogućuje sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoliša.


Gradnja Spomengaja započela je u jesen 2015. i stajala je gotovo petnaest milijuna i petsto tisuća kuna. Sredstva je osigurao Grad Zagreb.


„Zagreb se ovime upisao na kartu europskih metropola koje imaju ispravan odnos prema spomenu na kućne ljubimce. Ovdje će ih građani moći kremirati i dostojanstveno ispratiti“, istaknuo je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.


Spomengaj vlasnicima kućnih ljubimaca nudi savjetovanje te niz usluga vezanih uz smrt kućnog ljubimca. To su preuzimanje tijela s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kremiranje, organizacija ispraćaja, polaganje urne u kasetu, ukop tijela ili urne u grobno mjesto te uređenje i održavanje grobnog mjesta. U ponudi Spomengaja je i velik izbor ljesova te urni.


Građani će spomen na svojeg ljubimca moći gajiti u Dumovcu gdje je Spomengaj smješten, ali i putem njegove internetske stranice. Tamo se nalazi rubrika Uspomene gdje će se objavljivati fotografije i priče o pokojnim ljubimcima.Vezane vijesti
Ažurirano: 24.11.2020. 12:44:33

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account