U Ivanić Gradu europskim i državnim novcem grade kanalizaciju, a što je sa Zagrebom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.4.2023. 13:52:04
U Ivanić Gradu europskim i državnim novcem grade kanalizaciju, a što je sa Zagrebom

Foto: VIO

Već gotovo pet godina gotovo projekt spremljeni projekti izgradnje vodovoda  kanalizacije na području aglomeracije Zagreb čekaju prijavu na europske fondove i početak izgradnje.



U vrijeme zagrebačkog čekanja Godota koji valjda treba donijeti odluku o prijavi za europsko financiranje, u Ivanić Gradu su puno pragmatičniji i agilniji, te je proteklih dana potpisan ugovor u financiranju izgradnje odvodnje na području aglomeracije Ivanić Grad.


EU projekt „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Ivanić-Grad“ vrijedan je 47,5 mil.eura od čega su bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda EU 25 mil.eura. Ugovor su potpisali direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o. Tomislav Masten sa predstavnicima izvođača – zajednicom ponuditelja direktorom tvrtke GEORAD d.o.o. Josipom Sičajom i direktorom tvrtke TIGRA d.o.o.  Milanom Penavom, a u nazočnosti gradonačelnika Ivanić Grada Javora Bojana Leša.


Od 47,5 milijuna eura, iz europskih se fondova cca 25 milijuna eura, a preostalih nešto manje od 13 milijuna financira država i Hrvatske vode uz participaciju od 20% tog iznosa odnosno cca 2,6 milijuna eura Zagrebačka županija.


Dok se infrastruktura europskim novcem gradi na sve strane, Zagreb sve nešto čeka, a barem javnosti nije jasno što se čeka i zašto se ne prijavljuje projekt vodovodizacije i odvodnje  projekta "Zagreb" na nadležne europske fondove. Tim više što su projekti za tu namjenu spremni već gotovo pet godina. 


"Sve je gotovo i pripremljeno, potrebna je samo politička odluka. Nije mi jasno zašto nije donesena još za prethodne vlasti, a iz istog razloga ne razumijem niti ovu aktualnu", rekao nam je jedan, u ovu problematiku dobro upućen izvor, poznat redakciji.


Vrijednost ovog projekta kojim bi konačno vodu i odvodnju dobili svi građani Zagreba, posebno tu mislimo na sva naselja Sesvetskog prigorja koja niti dan danas nemaju mnoga niti gradski vodovod, a gotovo niti jedna odvodnju, iznosi cca 300 milijuna eura. Većinu investicije, kao što se vidi na primjeru Ivanić Grada, pokrivaju europska sredstva, manji domaći dio pokriva država  Hrvatske vode, a tek najmanji dio pao bi na gradska leđa. A i to bi, čini se, a najavljenim povećanjem cijene vode u konačnici tom razlikom platili građani. Upravo oni koji nemaju sada još niti gradskog vodovoda, a kamoli kanalizaciju željno očekuju odluku, da ne kažemo milost gradske vlasti o konačnom pokretanju tog velebnog projekta koji bi u konačnici značio i značajan priljev novca u gradsko gospodarstvo koje bi neposredno ili posredno bilo uključeno u cijeli projekt. 


S druge strane prije dva mjeseca gradonačelnik Tomašević je izjavio da će svi Zagrepčani (nadajmo se da tu misli i na Sesvećane) do konca 2028. godine imati vodovod i odvodnju. Ujedno barata s iznosom od 30% koliko bi navodno trebao u cijeloj investiciji osigurati grad odnosno VIO.

TOMAŠEVIĆ: VODA I KANALIZACIJA SVIM ZAGREPČANIMA DO KRAJA 2028. G.


Sve smo bliže polovici 2023. S ove se pozicije kraj 2028. ne čini baš tako daleko ako ga gledamo kroz tako obiman i zahtjevan projekt kao što je "Zagreb". 



Vezane vijesti
Ažurirano: 2.4.2024. 15:26:48

Create Account