U nedjelju počinju mise, preporuke HZJZ-a

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.5.2020. 10:15:51
U nedjelju počinju mise, preporuke HZJZ-a

Foto: Sesvete danas, Borko Samec / Mlada misa Majka Rušeca u Vugrovcu 23.6.2019.

Preporuke HZJZ-a za sprječavanje zaraze tijekom vjerskih okupljanjaHrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom vjerskih okupljanja u kojima ističu potrebu da njihovo trajanje bude skraćeno, da se osigura fizičko distanciranje sudionika kao i pojačana higijena osoba i prostora.


Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar molitvenog prostora, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji li se ili se čeka u redu, osim kad su u pitanju članovi zajedničkog kućanstva.


Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje dva metra, te ograničiti ulazak za najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta, a da ostalim sudionicima omogući praćenje izvan crkve, navodi se u preporukama koje su na stranicama HZJZ-a objavljene u četvrtak.


HJZJ preporučuje održavanje liturgije na otvorenom ili dijelom otvorenom prostoru, gdje se preporučuje također označiti sjedeća i stojeća mjesta uz poštivanje navedenog razmaka.


Sudionici bi trebali ulaziti u crkvu jedan po jedan, zauzimati najudaljenije mjesto od vrata, a izlaziti jedan po jedan počevši od prvog do vrata.


Ako je moguće, preporučuje se da barem pojedini vjernici zauzimaju točno određena i uvijek ista mjesta.


Pojačana osobna higijena


HZJZ ističe da treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju i lica rukama, a pri ulasku i izlasku sudionici trebaju dezinficirati ruke. Na ulazu u molitveni objekt te unutar njega na još pokojem lakše dostupnom mjestu treba osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvom na bazi etilnog 70-postotnog alkohola radi dezinfekcije ruku.


Kod kašljanja i kihanja treba prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba baciti u koš za otpad s poklopcem te dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.


Čaše, drugo posuđe i druge predmete ne treba dijeliti s drugim osobama.


Preporučljivo je koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru, što posebno vrijedi za svećenika kod podjele pričesti te za osobe zadužene za prikupljanje milostinje, ističe se.


Pojačana higijena prostora


Prostorije treba obvezno prozračivati najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije dolaska i nakon odlaska vjernika ili, ako vremenske prilike dopuštaju, ostaviti otvoren prozor.


Dodirne točke kao što su ručke na vratima i prozorima, radne površine, rukohvate, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidače za struju, zvona na vratima, ploče dizala te druge dodirne površine neophodno je dezinficirati na početku i na kraju svake liturgijske, a najmanje dva puta dnevno i to kada su vjernici odsutni.


Praćenje zdravstvenog stanja


Starijim i bolesnim vjernicima preporučuje se da se još neko vrijeme suzdrže od dolaska na pobožnosti, osobito na one koje okupljaju veći broj vjernika, kao i osobama koje žive u kućanstvu s starijim osobama i kroničnim bolesnicima.


Osobe koje imaju povišenu temperaturu, kašalj i simptome kratkog daha ili koji su mogle biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19, ne bi trebale ulaziti u crkve i vanjske molitvene prostore, kaže se u uputama i  dodaje da se prije odlaska na misu sudionicima preporučuje da izmjere tjelesnu temperaturu i ako je viša od 37,2 stupnja Celzijeva da odgode odlazak.


Specifične mjere


HZJZ se osvrće i specifične mjere i preporučuje uklanjanje blagoslovljene vode iz crkava, te molitvenika i pjesmarica iz crkvenih klupa.


Također, preporučuje se izbjegavanje pružanja znaka mira, i obvezna dezinfekcija ruku svećenika – djelitelja pričesti prije samog čina, te da se pričest dijeli isključivo "na ruku".


Za ispovijed se preporučuje prostor gdje je moguće ostvariti fizički razmak između vjernika, a župna kateheza za djecu u organizaciji župe se do daljnjega odgađaju.


Pjevanje koje predvodi veća skupina pjevača s jednoga mjesta do daljnjega se izostavlja.


Postupak prikupljanja milostinje treba prilagoditi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju prikuplja novac.


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.3.2024. 13:52:12

Create Account