U Novom Jelkovcu čistili šikaru za buduću mednu livadu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.6.2021. 11:27:22
U Novom Jelkovcu čistili šikaru za buduću mednu livadu

Foto: Zelene i plave Sesvete

Članovi udruge Zelene i plave Sesvete, Čisteći medvjedići, dvadesetak mladih volontera iz Francka, partnera akcije, te tvrtka ASES usluge čisteći šikaru učinilo je veliki ekološki pomak.



Bez pčela nema niti čovječanstva. Gdje ima šikara, ime svakakve druge živine, ali nema pčela. Šikare djeluju ljudima neugodno i odbojno. Spojivši to troje, u Zelenim i plavim Sesvetama shvatili su da veliki zarašteni prostor na području Novog Jelkovca uz Vuger potok, a kojeg grad ne bi očistio još narednih sto godina, mogu samo vlastitim snagama predati na uživanje ljudima i pčelama, te od šikare stvoriti mednu livadu.


Ideju su s oduševljenjem prihvatili Čisteći medvjedići, čudna ekipa ekološki vrlo osviještenih pojedinaca koji čiste sve i svugdje. U projekt se uključio i veliki Franck koji je osim kave poznat i po čajevima, osobito onih biljaka koje osim ljudi vole i pčele. Tako je dvadesetak volontera iz te zagrebačke tvrtke predvođenima Ivanom Tavrom, ali i članom Nadzornog odbora Francka Josipom Budimirom, pohrlilo unatoč 30 u hladu u borbu s kupinama, gužvom, svibom i raznoraznim drugim vrstama koje čine  na tom dijelu neprohodnu šikaru. 


Najzahtjevniji posao odradili su ipak strojevi bez kojih se ne bi moglo sesvetske tvrtke ASES USLUGE vlasnika Admir Suljić koji je na dva dana besplatno odvojio svoja dva bagera, dva kamiona i deset ljudi. 


Ovim projektom kako je zamišljen uskoro bi se trebao umjesto ružne šikare dobiti prostor površine dva nogometna igrališta za ljude i pčele.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2022. 14:35:25

Create Account