U okviru EU STEM projekta ZIPS vodio sesvetske školarce u ICT King i kod Tokića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.4.2023. 11:53:30
 U okviru EU STEM projekta ZIPS vodio sesvetske školarce u ICT King i kod Tokića

Foto: Borko Samec, Sesvete danas i Tokić PR

Tehnološka tvrtka ICT King i tvrtka Tokić ugostili su male sesvetske informatičare i predstavili čime se bave.




Polaznici radionica STEM tehnologijama za budućnost Sesveta u školama Vugrovec i Sesvetski Kraljevec, ukupno njih četrdesetak uz još nekoliko srednjoškolaca Srednje škole Jelkovec je u organizaciji provoditelja projekta udruge Zelene i plave Sesvete su u petak posjetili tvrtke ICT King iz Buzina i Tokić iz Sesveta.


U Buzinu, sjedištu tvrtke ICT King domaćini su im predstavili besposadne navođene i autonomne letjelice. ICT King jedina je nama poznata tvrtka u Hrvatskoj koja se bavi izradom profesionalnih besposadnih letjelica koje za razne potrebe mogu letjeti uz pomoć navođenja pilota sa zemlje ili autonomno po prethodno predviđenoj matrici uz vlastito senzorsko izbjegavanje mogućih prepreka. 


Domaćini su upoznali znatiželjne učenike, ali i njihove učitelje i profesore sa specijalnim namjenama takvih letjelica kao što su nadzor granice i druge sigurnosne namijene, zatim za potrebe geodetske uprave i srodnih namjena, te mogućnosti u poljoprivredi, što je tek u začetku i očekuje se snažniji prodor takvih letjelica za potrebe te značajne gospodarske grane.


Nakon okrjepe koje su malim i mladim gostima priredili domaćini iz ove kod nas već vrlo poznate tvrtke, slijedio je nastavak u sjedištu tvrtke Tokić u Sesvetama.


Nakon što su vidjeli gdje se kupuju auto dijelovi, učenici su upoznati s načinom i funkcioniranjem središnjeg skladišta tvrtke Tokić, jednog od najmodernijih u Europi gdje se puno toga odvija automatizirano. 



Za vas koji želite više doznati o projektu "STEM tehnologijama za budućnost Sesveta"


"STEM tehnologijama za budućnost Sesveta", službeni je naziv ovog europskog projekta kojeg smo najavili 20. svibnja, a službeno je započeo 12. 5. 2021. i trebao bi završiti 11. svibnja ove godine. Nositelj ovog projekta je udruga Zelene i plave Sesvete s partnerima Fakultetom elektronike i računarstva i Srednjom školom Jelkovec.


STEM  je engleska skraćenica koja označava sva inženjerska područja. Prije više godina u svijetu primijećeno je da se STEM područje zanemaruje, a ono je ključno za razvoj cjelokupnog čovječanstva. Stoga se zadnjih godina uvelike polažu napori u razvoj STEM područja, počevši od škola gdje važnije mjesto trebaju dobiti fizika, kemija, biologija, preko višeg obrazovanja, mehanika, informatika i ostala inženjerska zanimanja, jer se shvatilo da razvoj čovječanstva ovisi upravo o tim područjima.


Cilj je prvo osposobiti odraslu ciljanu populaciju za bolje osposobljavanje mladih u STEM područjima, a osobito skretanje pozornosti učenicima završnih razreda osnovnih škola za STEM područja.


"Naš je cilj stvoriti u Sesvetama svojevrsni inovacijski centar koji bi trebao biti preteča stvaranja sesvetskog poduzetničkog odnosno tehnološkog HUB-a. Podsjetio bih da je u sklopu ProGIreg, urbane transformacije Sljemena u novi sesvetski centar bilo zamišljeno i pokretanje takvog HUB-a, odnosno poduzetničkog inkubatora, kojim je trebala započeti spomenuta transformacija, međutim, prvo potres, pa potom i pandemija doveli s do toga da se za sada odustalo od toga", kaže nam Anto Damjanović, predsjednik ZIPS-a.


Za ostvarenje ovog projekta udruzi Zelene i plave Sesvete je iz europskih fondova dodijeljeno 1.171.693,55 kuna.


Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost nositelja projekta Udruge Zelene i plave Sesvete


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.4.2024. 19:37:09

Create Account