U Šahovskom klubu u u tijeku je Ljetna škola šaha za djecu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.8.2019. 10:02:35
U Šahovskom klubu u u tijeku je Ljetna škola šaha za djecu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Šahovski klub Sesvete Agroproteinka provodi Ljetnu školu šaha za djecu do 10 godina.


Škola šaha za djecu počela je u ponedjeljak i traje do subote, 31. kolovoza. Besplatna je za sve polaznike kojih ima više od tridesetoro. Uglavnom je riječ o djevojčicama i dječacima koji su se prvi puta ozbiljnije susreli s igrom šaha, ali među njima već se raspoznaju i talenti. Djeca koja su se, kao što smo ranije objavili, bila prijavila do 21. kolovoza, mogu od šahovskih znalaca, članova kluba naučiti prve šahovske tajne.


"Ma ovo je prekrasno, više od tridesetoro djece naprosto smo zarazili šahovskom igrom i vjerujemo da će dio njih ostati i nakon ove škole u klubu kao šahovski početnici. Šah je najbolja vještina razvijanja logičnog razmišljanja zbog čega je u mnogim istočnim zemljama šah uveden u škole bilo kao obavezni, bilo kao izborni predmet. Ujedno su te zemlje među najvećim šahovskim zemljama svijeta iz kojih dolaze najbolji svjetski šahisti. Možda niste znali, jer nije medijski toliko eksponirano, ali šahom se u svijetu bavi isto toliko, ako ne i više ljudi kao  nogometom", rekao nam je Radoslav Dumančić iz sesvetskog šahovskog kluba.


Dodajmo da Skandinavci (od kojih Norvežani imaju svjetskog šahovskog prvaka), u baš svim školama imaju šahovske klubove i svoja nacionalna školska šahovska prvenstva. Dakle, pametni znaju zašto razvijaju vještinu igranja šaha i osobito zašto inzistiraju da se djeca bave njime. 


Srećom pa se i kod nas nakon duže pauze počinje o šahu značajnije pričati, a u nekim sesvetskim školama djeca mogu igrati šah u svojih školskim šahovskim grupama. No, bilo bi dobro kad bismo slijedili primjer Skandinavaca, barem u šahu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.12.2023. 17:58:28

Create Account