U Soblincu ponovo zagađenje, muljevita voda ulazi i u jezero, a građani razmišljaju o pobuni

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.12.2021. 17:15:01
U Soblincu ponovo zagađenje, muljevita voda ulazi i u jezero, a građani razmišljaju o pobuni

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Soblinčani su danas ponovo na nogama, zagađena je voda u kanalu uz obližnju kožaru.



Zabrinuti građani Soblinca danas su ponovo zvali na sve strane, nebili se otkrio počinitelj zagađenja vode otvorenog vodnog kanala koji oborinsku vodu odvodi u jedno od soblinečkih jezera kojima koncesijski gospodari Sportski ribolovni klub Sesvete. 


"Vidite ovu cijev, iz nje izlazi zagađena voda, ulazi u ovaj oborinski kanal odakle ta voda utječe u obližnji bajer", govori nam Maja Novaković Uzelac, mještanka Soblinca koja, kako kaže, godinama trpi ekološki teror u svojoj neposrednoj blizini. 


Tvrdi da cijev dolazi s parcele s druge strane javnog puta koji od Soblinečke ulice vodi do poznatih soblinečkih  jezera, oaze mira, zelenila, ribiča, i divljih ptica.


"Cijev je nelegalno postavljena, prijavio sam jutros zagađenje koje ulazi u naše prvo jezero Komunalnom redarstvu koje do ovog trenutka kad mi razgovaramo još nije izašlo na teren da vidi o čemu se to ovdje radi", govori nam Stjepan Topolovec, tajnik SRK-a Sesvete, dodajući da sporna cijev dolazi s katastarske čestice koju je moguće okupirao stanoviti Pukšec, a sam je, navodno, tvrdio da je ta parcela ničija, pa ju je on ogradio i njome se počeo koristiti.


"Ukoliko nitko od odgovornih do ponedjeljka ne dođu na ovom mjesto, ja ću u ime kluba organizirati vađenje ove ilegalne cijevi koja može dovesti i do većih zagađenja na našim jezerima, pa i do pomora ribe", nastavlja Topolovec podsjećajući pri tom da su upravo soblinečki ribiči pomogli zagrebačkom Zoološkom vrtu u preseljenju ribe i kornjača u soblinečka jezera za vrijeme čišćenja maksimirskog prvog jezera. 


"Zamislite da sada neodgovorni pojedinci potruju svu maksimirsku ribu", zaključuje tajnik soblinečkih ribiča, a jedna od nazočnih mještanki dodaje kako bi u tom slučaju takva katastrofa valjda pomogla ljudima da se konačno othrvaju velikim, kako je kazala, soblinečkim zagađivačima, jer bi tek tada, valjda "institucije počele raditi svoj posao". Pri tome je posebno apostrofirala obližnju kožaru koja, kažu mještani, strašno zagađuje zrak, vodu i zemlju, a nitko im ništa ne može. 


Stoga, odlučni su pokrenuti i građanski neposluh kako bi odgovorni čuli vapaj ekološki teroriziranih mještana Soblinca - Sesveta i Zagreba. 


"Gradonačelnik Tomašević dobio je mandat uz ostalo i na temelju svoje ekološke opredijeljenosti. Ako do sad nije dobro čuo glasove iz Soblinca, potrudit ćemo se da naš zbor puno jače i glasnije zapjeva", riječi su Maje Novaković Uzelac, mještanke tek jedne od njih nekoliko stotina kojima je uz ovakav, kako smo čuli, bangladeški način poslovanja ove spomenute, ali i nekih drugih tvrtki iz susjedstva život svakim danom sve teži i zdravstveno upitniji.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.4.2022. 10:25:00

Create Account