U Starom Brestju bit će posađen javni voćnjak starinskih sorti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.9.2022. 15:58:05
U Starom Brestju bit će posađen  javni voćnjak starinskih sorti

Foto: Pixabay

Inicijativa iz Starog Brestja urodila je plodom, ideja je prihvaćena i sad samo još ostaje da se realizira.




Na inicijativu mještana Starog Brestja Tomislava Kenjerića, nadležni gradski ured prihvatio je ideju da se na gradskom zemljištu u Starom Brestju, a koji je u planu kao zelena površina za rekreaciju, posadi javni voćnjak starinskih sorti voća.


Inicijativu su podržali M.O. Staro Brestje, te VGČ Sesvete koje je Gradskom uredu za gospodarstvo, ekologiju i planiranje uputilo prijedlog te, u našem gradu, za sada jedine operativne ideje. 


Gradski ured je na taj prijedlog odgovorio pozitivno. "... Takoder, slobodni smo izvijestiti vas da je ovaj Ured na poziv programa Interreg CE, prijavio EU projekt CoFarming4Cities, a koji između ostalog djelomično obuhvaća opremanje

i uređenje urbanog voćnjaka u periurbanim dijelovima Grada Zagreba. Rezultati prijave trebali bi biti krajem godine, a projekt bi se provodio kroz razdoblje od tri godine. Obzirom na navedeno otvara se mogućnost financiranja potrebne projektne dokumentacije kao i samog uređenja i opremanja planiranog javnog voćnjaka.", naveli su uz stalo iz spomenutog ureda.



"Moja inicijativa je urodila plodom i u Starom Brestju će se saditi javni voćnjak sa starim sortama voćaka. Nastojat ću da se za ovaj projekat što više novaca povuče iz EU fondova i da ovaj voćnjak bude prilika za zeleni razvoj Sesveta", naveo je inicijator ove ideje Kenjerić.



Inače, slična ideja postoji već neko vrijeme i krenula je iz Zelenih i plavih Sesveta, a njome se želi uz buduću šetnicu  od kraja postojeće do Vugrovca posaditi starinske sorte voćaka. Vjerojatnije će ovaj voćnjak u Starom Brestju biti prije ostvaren, no takvih i sličnih zeleni ideja svakako bi trebalo još, posebice u urbanim dijelovima Sesveta.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.11.2023. 11:10:53

Create Account