U Zagrebu je započeo najveći ovogdišnji svjetski šahovski turnir

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.6.2019. 15:04:51
U Zagrebu je započeo najveći ovogdišnji svjetski šahovski turnir

Foto: HRT

Svjetski prvak Magnus Carlsen i premijer Andrej Plenković povukli su prvi potez i simbolično otvorili turnir 12 najboljih svjetskih igrača današnjice. Neke od njih očekujemo i u Sesvetama.




U zagrebačkome Muzeju Mimara svečano je jučer otvoren izuzetno jaki Croatia Grand Chess Tour, najjače ovogodišnje pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu. U svijetu šaha to je rang, kao da imamo u Zagrebu  svjetsko nogometno prvenstvo ili barem Wimbledon.


Ovaj jedinstveni šahovski događaj na kojem će od 26. lipnja do 8. srpnja sudjelovati 12 ponajboljih svjetskih šahista iz devet zemalja otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. 


Na svečanosti otvaranja bio je i Gari Kasparov, jedan od najboljih šahista svih vremena i svjetski prvak od 1985. do 2000. godine, a koji od 2014. ima i hrvatsko državljanstvo, a prvi put u našoj zemlji nastupit će jedan aktualni svjetski prvak - Norvežanin Magnus Carlsen.


- Zagreb će sljedećih dana biti svjetska prijestolnica šaha. Nadam se da će ovaj turnir imati pozitivne efekte na mlade i zahvaljujem se Gariju Kasparovu što je pridonio da turnir bude u Zagrebu, rekao je Plenković.


Na kraju je svečanost otvaranja turnira obilježena simboličnim povlačenjem prvog poteza od strane Andreja Plenkovića i Magnusa Carlsena.  


Listu sudionika turnira čini 12 najboljih igrača na svijetu - Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana i Wesley So iz Sjedinjenih Američkih Država, Maxime Vachier-Lagraveiz Francuske, Magnus Carlsen iz Norveške, Šahrijar Mamaderov iz Azerbejdžana. Nadalje, uz njih su i Liren Ding iz Kine, Levon Aronian  iz Armenije, Anish Giri iz Nizozemske i Viswanathan Anand iz Indije, dok iz Rusije dolaze Sergej Karjakin i Jan Nepomniači. 


Turnir se od danas igra u prostorijama Novinarskog doma.


Najavljeno je i da će neki od igrača sudionika turnira posjetiti za vrijeme trajanja turnira ili neposredno nakon i sesvetski šahovski klub, no još se ne zna tko bi to i kad mogao biti. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.10.2021. 12:21:51

Create Account