Veliki šumski požar u Sesvetama gasilo čak 12 DVD-ova i JVP, izgorjelo 10 hektara raslinja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.3.2022. 8:48:03
Veliki šumski požar u Sesvetama gasilo čak 12 DVD-ova i JVP, izgorjelo 10 hektara raslinja

Foto: Dron DVD Trnje i ostali DVD-ovi iz akcije

U srijedu popodne izbio je požar na otvorenome na području Male Bosne prema Dubokom jarku.



Čak 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava uz Javnu vatrogasnu postrojbu pozvano je na intervenciju požara na otvorenome koji je u srijedu u rano popodne buknuo na području Male Bosne i širio se prema Dubokom jarku. Čak 42 vatrogasca s 20 vozila izašli su na požarište kako bi spriječili veću štetu, a opožarena površina iznosi otprilike 10 hektara što je jedan od najvećih dosadašnjih otvorenih požara u Sesvetama. 


Požar je započeo na području Male Bosne, na kraju ulice Ivana Ančića, a razlog je nestručno spaljivanje biljnih ostataka i korova. Odmah po dojavi nešto iza podneva, krenula je velika akcija, pozvane su gotovo sve raspoložive snage, kako bi se požar što prije stavio od kontrolu, jer, podsjetimo, cijeli ovaj mjesec nije bilo prave kiše, raslinje je suho i požar se brzo širio, o čemu zoro svjedoči opožarena površina.


Nakon JVP-a na požarište su izašli DVD-i: Sesvete, Vugrovec, Kašina, Kobiljak, Kučilovina, Sesvetski Kraljevec, Sesvetska Selnica, Resnik, Granešina, Branovec, Dubrava, te Trnje koje je dronom nadziralo prostor i javljalo vatrogascima kamo trebaju krenuti s naprtnjačama ili terenskim vozilima, dakle da se lakše snađu u gustom i gotovo neprohodnom šipražju. 


Pojedini vatrogasci motornim su pilama radili prohode za mogućnost prolaza vozilima, a na pojedinim linijama nije se ulazilo u šipražje, nego je vatrena linija dočekivana i gašena na putevima da se ne proširi dalje na ostale prostore. 


Kako doznajemo u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, ovaj nije bio jedini jučerašnji požar na otvorenom, druge vatrogasne snage gasile su još četiri manja požara, što govori o neodgovornosti, nestručnosti i olakom pristupu spaljivanju korova. 


Neki smo dan objavili članak u kojem vatrogasci upozoravaju upravo na ovakve nemile događaje, no, lakovjerni i bezobzirni građani i nadalje rade po svome. Očito sankcije nisu adekvatne. 




Ponovit ćemo, spaljivanje korova na otvorenom dozvoljeno je do 1. svibnja, ali uz obveznu najavu lokalnom DVD-u, što nikoga ništa ne košta. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.11.2023. 11:31:45

Create Account