VGČ Sesvete traži od Grada izgradnju kompleksa SRC Luka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.5.2022. 15:19:59
VGČ Sesvete traži od Grada izgradnju kompleksa SRC Luka

Foto: Geoportal/na snimci je označen obuhvat SRK-a Luka

Vijeće gradske četvrti Sesvete traži da se prostor između OŠ Luka i Gimnazije Sesvete, sa zapadne obale Vuger potoka konačno privede svrsi.



Koja je svrha dvadesetak tisuća kvadrata zelene površine u čijem je središtu nekada bio SRC Sesvete, kasnije famozni "Planet"? Kada bi netko to pitanje postavio Sesvećanima, zacijelo bi dobio broj odgovora koliko i anketiranih građana. Svatko ima svoju zamisao i ideju. Od: "ne diraj ništa", pa do možda stadiona veličine brazilske "Marakane". 


Konkretno što žele točno na tom prostoru nisu sigurni niti u sesvetskom Vijeću, no, kako kažu, potrebno je tamo nešto učiniti, da se rekreacijski objekti ponude građanima, ali i udrugama odnosno klubovima na korištenje.


Veliki je raspon ideja i doista ne bi trebali vijećnici, pogotovo ako sami nisu aktivni sportaši ili rekreativci, a većina ih nije, naturati ideje onima koji će koristiti buduće sportske sadržaje. Desetak je klubova stoga bilo pozvano da svojim prijedlozima pomognu u konkretiziranju ideje, ali niti to nije puno pomoglo, jer i među njima ima različitih pogleda. 


Činjenica je da je prostor od dvadesetak tisuća kvadrata u elitnom dijelu Sesveta itekako atraktivan, kao što je i činjenica da bi trebao ostati u javnoj funkciji, ma kakva god u budućnosti ona bila. Svjesni su toga i vijećnici, pa su nakon gotovo dva sata vijećanja i pokušavanja usuglašavanja različitih viđenja i stajališta, jednoglasno usvojili solomonsko rješenje. Zatražit će od Gradskog ureda za mjesnu samoupravu izradu nekoliko varijanti idejnih rješenja za budući Sportsko rekreacijski kompleks (SRK) Luka. 


Ideja da se na prostoru negdašnjeg SRC-a Sesvete napravi nerka sportska dvorana s vanjskim sadržajima nije nova, javila se već nakon samog zatvaranja "Planeta", u međuvremenu su izrađena neka idejna rješenja i grafički prijedlozi. Svojedobno je predstavljeno idejno rješenje dvorane za borilačke sportove, no ono nije naišlo na veći odjek.


Marijo Spajić, krajobrazni arhitekt iz Zelenih i plavih Sesveta, pak predlaže minimalno invazivni zahvat na prostoru Luka, a za Sesvete dostojnu sportsku dvoranu na prostoru kod sljemenskih Silosa. Naime, radi se isto tako o zemljištu u vlasništvu grada Zagreba, a prema njegovom mišljenju, prostorna, a i prometna situacija u tim dijelu je povoljnija od Luke. 


Kako god bilo, dobro je da se priča konačno ozbiljnije potakne, jer dobro znademo da se ništa neće izgraditi u nekom kratkom roku, po brizni javne izgradnje nismo baš svjetski pravci, no, treba krenuti, dobro osmisliti poteze kako bi se što više ideja uspjelo ugraditi u nove, buduće sesvetske sportske sadržaje. 


Na slici Zelenih i plavih Sesveta je ideja kako bi se mogao prenamijeniti dio prostora Sljemena u kojem bi važnu ulogu imala sportska dvorana na prostoru od 2500 m2.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.6.2022. 11:44:15

Create Account