Vrlo slab potres malo iz podneva kod Markuševca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.8.2021. 14:46:42
Vrlo slab potres malo iz podneva kod Markuševca

Foto: EMSC

Seizmološka služba izvijestila je o vrlo slabom potresu koji su mogli osjetiti građani užeg područja epicentra. 



Seizmološka služba izvijestila je da su danas, 31. kolovoza u 13 sati i 36 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo slab potres s epicentrom kod Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 2.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru II-III stupnja EMS ljestvice. Hipocentar potresa bio je na dubini od oko 2 km, javio je EMSC.


Potres su osjetili građani epicentralnog područja, između ostalog i područja Sesvetskog prigorja. Građani koji su se javljali na aplikaciji EMSC-a uglavnom su pisali da su čuli tutnjavu, tek manji dio vrlo uskog epicentralnog područja, Markuševec i naselja u krugu od nekoliko kilometara osjetio je lagani udar. Sve je trajalo tek sekundu - dvije.


I prije dva dana bio je također vrlo slab potres, no kako je magnituda bila manja od 2,0 Richtera, Seizmološka služba nije o tome izvijestila. Taj je potres u nedjelju, 29. kolovoza 8,41 ujutro imao je magnitudu od 1,5 Richtera i uglavnom se manifestirao kao buka iz podzemlja.


Seizmolozi tvrde da se još uvijek radi o naknadnim postpotresnim podzemnim aktivnostima, no kako živimo na seizmički aktivnom terenu, a to smo već vjerojatno u posljednjih godinu i pol otprilike dobro upoznali, i u budućnosti se mogu očekivati potresi koje ćemo više ili manje osjetiti, no, nadajmo se da nećemo tako skoro doživjeti i preživjeti kakav smo imali lani.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account