Zapušten jedini sesvetski pothodnik

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.2.2019. 12:23:06
Zapušten jedini sesvetski pothodnik

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Jedini sesvetski pothodnik ispod Zagrebačke ulice u vrlo je lošem stanju i nužna je sanacija.



Mnogi građani naše gradske četvrti možda niti ne znaju da u Sesvetama postoji pothodnik, kod benzinske postaje Ine u blizini nadvožnjaka preko preko pruge. Doduše jedini, a izgrađen još dalekih sedamdesetih godina ili početka osamdesetih, kada se današnja Zagrebačka ulica preuređivana, nadograđivala i dobivala nove dvije trake, dakle ukupno četiri u oba smjera koliko ima i danas. 


Od kako je izgrađen pothodnik, barem tako izgleda, nije obnavljan. Doduše, sigurnosno gledano tebao bi biti redu, međutim vizualno je vrlo loš dojam. Osim toga ograde oko stuba su zahrđale, jedna čak i oštećena od udara nekog vozila, a rešetke odvoda oborinskih voda zatrpane blatom, što bi moglo ukazivati da je za vrijeme većih kiša pothodnik zaliven vodom. Nadalje zidovi na pojedinim mjestima su popucali, mestimično i bez žbuke, rukohvati su izvitopereni, a o umjetničkom dojmu grafitima "ukrašenih" zidova da ne govorimo.  


Na taj je problem na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ukazao vijećnik Boris Matoic koji se zauzeo za uređenje pothodnika koji lokalnom stanovništvu jamči siguran prelazak, dobro svi znademo koliko opterećene prometnice.  "Uz značajnu devastaciju objekta osobito me kao građanina tog dijela naše gradske četvrti  smeta nebriga oko njegova održavanja. Svakodnevno veliki broj građana njime prolazi, osobito mladi prema ili iz škola kroz pothodnik kojim se širi smrad urina i fekalija. Da, nevjerojatno kako netko u tom prostoru obavlja nuždu, kao što je i nevjerojatno kako nitko taj prostor ne čisti", ljuti se Matoic, dodajući kako mu je utješan zaključak na sjednici Vijeća kojim će se od Grada tražiti rješenje problema, prije svega potrebnoga hitrog čišćenja pothodnika, a potom nadajmo se vrlo skoro i uređenja, barem popravak i obnavljanje zaštitnih ograda i odvodnje. Pa i popravak odnosno ličenje zidova ne bi škodilo.


"Moramo prije svega misliti na našu mladost koja najviše koristi taj objekt", zaključuje Matoic.


Dodali bismo da li je u 21. stoljeću, u doba barem deklarativno jednakih mogućnosti za sve prehrabro tražiti od gradskih vlasti da se i invalidnim osobama omogući korištenje pothodnika?


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.11.2023. 8:45:57

Create Account