ZIPS odveo sesvetske učenike-informatičare u Gaming inkubator u Novsku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.2.2023. 13:00:28
ZIPS odveo sesvetske učenike-informatičare u Gaming inkubator u Novsku

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Učenici dvije sesvetske osnovne škole i srednjoškolci SŠ Jelkovec proveli su dobar dio petka igrajući se, ali i učeći o središtu hrvatske industrije video-igara, najbrže rastućoj industriji i u Hrvatskoj i u svijetu.



Udruga Zelene i plave Sesvete (ZIPS) već gotovo dvije godine provodi projekt "STEM tehnologijama za budućnost Sesveta"  vrlo kompleksne prirode, čiji je jedan značajniji dio edukacija učenika osnovnih i srednjih škola u STEM programima. U tom smislu u sklopu projekta provode se raznovrsne informatičke radionice s nekoliko programa. Radionice su se ranije izvodile u OŠ Luka, te u sjedištu ZIPS-a u Sesvetama koju su polazili osnovci i srednjoškolci, a trenutno se radionice izvode u osnovnim školama u Sesvetskom Kraljevcu i Vugrovcu.


Polaznici radionica iz te dvije škole, te prethodni polaznici iz Srednje škole Jelkovec, zajedno s učiteljima ovih škola, te edukatorima i voditeljima projekta ZIPS-a posjetili su u petak sjedište Gaming industrije u Novskoj gdje je uz pomoć sredstava Europske unije i Razvojne agencije Sisačko moslavačke županije SIMORA izgrađen poslovni inkubator u kojem trenutno svoje urede ima osamdesetak startupova koji razvijaju industriju video igara, najbrže rastuću industriju, kako u Hrvatskoj, tako i u Svijetu.


Pedesetak sudionika ovog izleta tako se moglo igrati na mnogim simulatorima za raznovrsne 3D i 4D video igre, na računalima igrati klasične igrice, ali također odigrati i stolni nogomet, odnosno biljar. 


"Stolni nogomet i biljar nisu ono što prvo želimo ovdje prokazati, no oni ustvari najviše služe našim developerima kad požele imati pauzu od napornog programiranja i stvaranja novih video igara, da se mogu odmaknut od toga, odmoriti bez ekrana igrajući upravo ove možda staromodne, ali relaksirajuće igre", rekao nam je Vlado Vujica, voditelj gaming centra smještenog u jedan veliki prostor veličine solidne sportske dvorane. 


"Počeli smo prije tri godine, sve se brzo pročulo i već sad smo veliki hit u našoj zemlji. Posjećuju nas mnogi, ponajviše škole i udruge povezane sa STEM područjem. HUB je jedna priča gdje se razvija industrija, a ovaj gaming centar druga gdje populariziramo cijelu priču, pružamo edukaciju, informiramo posjetitelje o procesu nastajanja video igara, te nastojimo privući što više mladih u naše škole u Sisku i Novskoj u kojima nudimo školovanje za zanimanje developer video igara", nastavlja Vujica dodajući kako se očekuje i osnivanje visoke škole za ovo područje informatike.


Uz samo igranje, posjetitelji iz Sesveta saslušali su osnovne informacije o Gaming centru i poduzetničkom inkubatoru PISMO Novska, te nazočili jednoj radionici stvaranja video igara. 


Naravno da je najteže bilo rastati se od brojnih primamljivih igrica i simulatora, jer u realnoj za razliku od virtualne stvarnosti, postoji kraj. Mnogi su se tješili da je to tek prva epizoda, te da će biti još prilike za povratak ovom centru iz kojeg neki, najradije, ne bi nikada izašli.


Uz ovaj posjet, ZIPS namjerava u okviru projekta za polaznike edukacijskih radionica organizirati još dva posjeta hrvatskim tehnološkim poduzećima. 


"Mislim da je ovaj (STEM Sesvete op.a.) projekt jako važan za Sesvete u smislu skretanja pozornosti naših mladih naraštaja srednjoškolske, ali osobito osnovnoškolske dobi  za STEM područje.  Mislim da je danas svakome jasno da nema tehnološkog napretka bez dobrih inženjera odnosno stručnjaka iz STEM područja, kao što nam je potpuno jasno da u našem obrazovanju već dobrano kaskamo za najrazvijenijim svijetom u smislu obrazovanja u tom segmentu. Ovo su značajni, ali ujedno i najteži pomaci, zainteresirati mlade za obrazovanje tehničko-tehnološkog segmenta. To je dugotrajan proces, ali jedini ispravan želimo li imati adekvatan domicilni kadar u razvoju naše industrije. U tom smislu i ovaj posjet gaming industriji našim mladim polaznicima radionica mogao bi biti dodatan motiv prilikom usmjeravanja u njihova buduća zanimanja",  rekao nam je predsjednik ZIPS-a Anto Damjanović koji je ovu grupu budućih informatičara vodio u Novsku.


O Projektu:

Projekt "STEM tehnologijama za budućnost Sesveta", službeni je naziv ovog europskog projekta koji je započeo 12. svibnja 2021. i trebao  je završiti do 12. 11. 2022. godine, međutim, kako je u vrijeme odvijanja projekta pandemija umnogome otežavala njegovo odvijanje, odobreno je produljenje trajanja projekta do 11.svibnja ove godine. Nositelj ovog projekta je udruga Zelene i plave Sesvete, s patnerima Fakultetom elektronike i računarstva i Srednjom školom Jelkovec.


STEM  je engleska skraćenica koja označava sva inženjerska područja. Prije više godina u svijetu je primijećeno da se STEM područje zanemaruje, a ono je ključno za razvoj cjelokupnog čovječanstva. Stoga se zadnjih godina uvelike ulažu napori u razvoj STEM područja, počevši od škola gdje važnije mjesto trebaju dobiti fizika, kemija, biologija, preko višeg obrazovanja, mehanika, informatika i ostala inženjerska zanimanja, jer se shvatilo da razvoj čovječanstva ovisi upravo o tim područjima.


Za ostvarenje ovog projekta ZIPS je iz europskih fondova ostvario 1.171.693,55 kuna. Projekt je u cijelosti financiran prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020 br. UP.04.2.1.10.0049


Najvažniji cilj ovog projekta je zainteresirati mlade, prvenstveno učenike za obrazovanje za inženjerska zanimanja što je nužno ukoliko se Hrvatska želi u budućnosti razvijati u tehnološkom smjeru.



Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost nositelja projekta Udruge Zelene i plave Sesvete


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 19.4.2024. 13:36:37

Create Account