IGOR GERŽINA, SAX ROMANCE U SESVETAMA

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.2.2019. 22:50:14
Početak: 08.02.2019. 19:30
IGOR GERŽINA, SAX ROMANCE U SESVETAMA

Foto: Geržina PR

Najpoznatiji hrvatski saksofonist ususret Valentinovu donosi Sesvećanima, a osobito Sesvećankama najljepšu ljubavnu instrumentalnu priču!


Dvorana Narodnog sveučilišta Sesvete, u petak, 8. veljače od 19.30 uz slobodan ulaz.


Nastupaju: 


IGOR GERŽINA: saksofon

Jurica Leikauff: klavijature

Marko Bertić: gitara

Dubravko Vorih: bas gitara

Marko Lazarić: bubnjevi


 

Saksofonist i kompozitor Igor Geržina, producent Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, višestruki je dobitnik diskografske nagrade Porin te nagrade Status za najboljeg instrumentalista godine.


Sudjelovao je na više od 100 diskografskih izdanja, komponirao glazbu za film, glazbu za izvođače popularne glazbe te špice za televiziju i radio postaje. Diplomirao je saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te studirao na Berklee College Of Music (Boston, USA).


Od klasične glazbe, popularne glazbe, jazza, soula i funka, svirajući u raznim ansamblima od malih sastava do orkestara, od klupske svirke (pa čak i sviranja na ulici) do koncertnih i sportskih dvorana, u petnaestak godina svoje karijere, Igor Geržina surađivao je s gotovo svim važnijim sudionicima hrvatske glazbene pozornice. Neki od njih: Parni Valjak, Massimo, Gibonni, Dino Dvornik & Songkillers, Josipa Lisac, Tony Cetinsky, Nina Badrić, Jacques Houdek, Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Elvis Stanić, Silvije Glojnarić…


Ostvario je suradnju na više od 100 diskografskih izdanja, tridesetak video spotova, cijeli niz televizijskih nastupa i emisija, gostovanja u radio emisijama te osvojio mnoge nagrade među kojima su osam Porina, šest nagrada Status, Crni mačak i mnoge nominacije te nekoliko studentskih odličja s republičkih natjecanja.


Glazbeni početak Igora Geržine u njegovoj sedmoj godini života vezan je uz violinu, instrument s kojim je doživio svoja prva iskustva na pozornici i osvojio 4. nagradu na republičkom natjecanju.


Nakon završenog drugog razreda srednje muzičke škole, prelazi na saksofon i diplomira klasičnu glazbu u klasi prof. Dragana Sremca na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Za to vrijeme u više navrata sudjeluje na seminarima istaknutog klasičnog saksofonista prof. Claude Delangle-a(CNSM-Paris) . Kao istaknuti student dobiva priliku da uz pratnju Zagrebačke filharmonije nastupi kao solist u izvedbi Koncerta za saksofon i orkestar Pavle Dešpalja. Izvedbom u Hrvatskom glazbenom zavodu 1993.g. dirigira sam maestro Dešpalj. Nakon diplome, kao dobitnik stipendije Berklee College Of Music iz Bostona usavršava se kod Bill Piercea (Art Blakey & Jazz Messengers) i Frank Tiberija


(Woody Herman Big Band). U SAD upoznaje jazz gitaristu Elvisa Stanića s kojim kasnije surađuje na dva diskografska projekta. Pri povratku u domovinu surađuje s cijelim nizom ansambala, posebno s pjevačima popularne glazbe, učestalo radi kao studijski glazbenik te ostvaruje i svoje autorske uratke. Povremeno surađuje i s glazbenicima izvan Hrvatske kao npr. s pjevačem sastava Tower Of Power Hubertom Tubbsom.


Piše kompozicije za vokaliste, glazbu za film ‘Pet minuta nježnosti’ te osniva vlastiti pop sastav s kojim ostvaruje dva diskografska izdanja, desetak video brojeva i nominaciju za Porin. Vodi sastave u TV emisijama na HRT-u (Večeras s J. Lokasom) i Novoj TV (5 minuta slave s B. Đurićem– Đurom) te izrađuje špice i jingleove za TV i radio postaje. Od 2003.g. kao producent Jazz orkestra HRT-a surađuje s mnogim imenima jazz scene, sudjeluje u studijskim snimanjima, koncertima, TV emisijama, a također komponira i aranžira za orkestar. Skladba Bionicle za Big Band HRT- a izvedena je na koncertu ‘Odabrane skladbe hrvatskih autora’ koji je izravno prenosila Europska unija radio postaja (EBU).


Igor Geržina izdao je dva solistička albuma od kojeg je autorski ‘Sax Album’ nominiran za nagradu Porin u dvije kategorije, a skladba ‘Funky Business’  korištena je kao najavna tema u HTV-ovom serijalu ‘Idemo na put s Goranom Milićem’ te je (po HUZIP-ovoj listi) uvrštena u prvih 40 najizvođenijih kompozicija u 2008-oj godini. Drugi album ‘Dalmatian Sax’ (Aquarius Records 2008) sadrži obrade nekih od najljepših dalmatinskih pjesama. Treći samostalni album ‘Metropolis’ (Status produkcija 2012) u stilu smooth-jazza, emitira se na više od stotinu radio stanica u Europi, Sjedinjenim državama, Kanadi  i Australiji. 
Emitiranje je popraćeno i recenzijama na američkim portalima te gostovanjima na američkim radio postajama. Četvrti samostalni album ‘One Click World’ nastavlja stopama prethodnika. Odmah nakon izlaska, album je izabran za ‘Album mjeseca’ prema britanskom Smooth Jazz Appreciation Society, a na portalu Smooth Jazz Therapy dvije kompozicije s albuma ušle su u ‘Top Ten’ i ‘Top Twenty’ za 2013.g. Album ‘One Click World’2014 osvaja dvije nagrade Porin za najbolji instrumentalni album i najbolju instrumentalnu izvedbu. Album‘ Bucket List’ 2016 osvaja nagradu Porin za najbolji instrumentalni album.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.11.2021. 15:42:21

Jeste li se već cijepili protiv covida 19?

Da, prvi put
Da, drugi put
Cijepljen sam već više puta
Ja sam prirodno cijepljen/a
Nisam, ali ću uskoro
Ne želim se cijepiti
S društvom se svakim vikendom pošteno nacijepim
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account