Nikola Tanhofer: Zatamnjenje - odtamnjenje, multimedijski skup događanja u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.2.2024. 16:41:18
Početak: 29.02.2024. 19:00
Nikola Tanhofer: Zatamnjenje - odtamnjenje, multimedijski skup događanja u Sesvetama

Foto: Plakat

Osim izložbe u Muzeju Prigorja, bit će prikazan niz  filmova na kojima je Tanhofer radio i održana tribina.Jeste li znali da je filmski umjetnik Nikola Tanhofer Sesvećan? 


U susret stotoj godišnjici rođenja Nikole Tanhofera (1926. - 2026.), Muzej Prigorja u njegovim rodnim Sesvetama otvara 29. veljače izložbu „Zatamnjenje - odtamnjenje“, koja će prikazati karijeru, filmski život te mnoga filmska i druga stvaralačka umijeća nezaboravnog hrvatskog snimatelja, scenarista, redatelja i pedagoga, a pratećim programom u kinu Narodnog sveučilišta Sesvete podsjetiti na njegova najznačajnija filmska djela.


Iako će izložbom dominirati Tanhoferov kultni film H-8... iz 1958., po novomilenijskim anketama kritičara najbolji hrvatski film svih vremena, postav kroz nekoliko cjelina – fotografijama, plakatima, rukopisima, arhivskom građom i artefaktima, prikazuje cjelokupnu stvaralačku putanju velikog i višestrano talentiranog filmaša. Ona započinje kasnih 1940-ih snimanjem filmskih novosti te suradnjom na ranim filmovima B. Marjanovića, B. Bauera i K. Golika, nastavlja se samostalnim režijama sedam igranih filmova raznih žanrova, televizijskih emisija i jedne televizijske serije, potkraj šezdesetih godina usmjerava prema pedagoškom radu te pisanju o filmskoj fotografiji i snimateljskoj profesiji, a 1980-ih i eksperimentiranju na polju kompjutorske grafike. Izložba će upozoriti i na neke od Tanhoferovih tehničkih inovacija u doba kada je profesionalna kinematografija još bila u povojima ‒ zbog kojih su ga kolege nazvale filmskim „začinjavcem“, te na njegova brojna filmska umijeća koja su mu donijela naslov „neumornog filmskog desetobojca“.


Filmski program u kinu Narodnog sveučilišta Sesvete započinje iste večeri, a sastoji se od, prema sudu kritike, njegovih najboljih igranih filmova (dugometražni Nije bilo uzalud, 1957.; H-8..., 1958.; Dvostruki obruč, 1963. i srednjemetražni Klempo, 1958.), te kratkih filmova drugih redatelja koje je Tanhofer kreativno obilježio svojim snimateljskim radom. Također u okviru pratećeg programa, Knjižnica Sesvete ugostit će 5. ožujka 2024. tribinu na kojoj će živući Tanhoferovi suradnici, bivši studenti, kolege i filmolozi evocirati jedinstveni lik i djelo filmskog velikana i zaslužnog Sesvećana.


Izložbu i popratni program, u suradnji s Hrvatskim državim arhivom, koncipirali su filmski snimatelj i redatelj Silvestar Kolbas te filmska kritičarka Diana Nenadić, uz dizajnersku podršku Tomislava Mrčića, a sufinancirali Gradski ured za kulturu i civilno društvo grada Zagreba, Ministarstvo kulture i medija RH te Hrvatski audiovizualni centar.


Izložba se otvara 29. veljače u 19 sati i ostaje otvorena do 26. travnja 2024. godine.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account