Od Sljemena do dna, otvorenje izložbe ujedno i otvorenje obnovljene zgrade Muzeja Prigorje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.12.2023. 12:37:07
Početak: 04.12.2023. 13:00
Od Sljemena do dna, otvorenje izložbe ujedno i otvorenje obnovljene zgrade Muzeja Prigorje

Foto: Muzej Prigorja

Zgrada Muzeja Prigorje temeljito je obnovljena nakon potresa i u ponedjeljak će prigodnom svečanošću biti otvorena, a ujedno će biti otvorena izložba Od Sljemena do dna.



Potpuno obnovljena nakon potresa, uz crkvu najpoznatiji sesvetski objekt, zgrada kaptolske Kurije bit će svečano otvorena u ponedjeljak u 13 sati u nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Radovi sanacije obuhvaćali su sanaciju krovišta zgrade, svih pročelja i manjih pukotina u unutrašnjosti zgrade. Otklanjanje štete i obnova bili su nužni radi očuvanja fizičkog stanja zaštićenog kulturnog dobra.


Muzej Prigorja jedina je muzejska ustanova u Sesvetama, na istoku Zagreba, koja nizom svojih zbirki ukazuje i građanima prezentira iznimno bogatu arheološku i povijesnu baštinu tog dijela grada Zagreba. 


Njihov dolazak u Sesvete bit će ujedno prilika i da obiđu  izložbu „Od Sljemena do dna“. 

Studijska izložba Od Sljemena do dna predstavlja rezultate trogodišnjeg istraživačkog projekta Muzeja Prigorja o najstarijoj sesvetskoj tvornici. Od 2020. godine istraživao se i prezentirao matični mesoprerađivački kompleks u Sesvetama s ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti i nužnosti revitalizacije prostora bivše tvornice Sljeme koji pruža jedinstvenu priliku da se nakon dugo vremena sustavno planira šire središte Sesveta. 


Foto: Darko Lesinger

Od tvornice Sljeme danas su ostale oronule građevine, a na vrhu jedne od njih i danas stoji hrđav zaštitni znak – Jankić – dječak u prigorskoj narodnoj nošnji, koji podsjeća na minula vremena kad su sesvetski radnici dobivali mnogobrojna svjetska priznanja za postignutu kvalitetu svojih proizvoda. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 26.4.2024. 12:51:35

Create Account