Marinske žene obranile grad od napada Osmanlija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.7.2023. 12:59:11
Marinske žene obranile grad od napada Osmanlija

Foto: TZOM

U obrani pri osvajačkom pohodu Osmanlija na Marinu, jedno od najbogatijih mjesta u Dalmaciji, 1657. godine sudjelovalo je 30 naoružanih mladih žena obučenih u muške odore. 



Sinoć, 15. srpnja 2023. godine u centru Marine u autentično povijesnom srednjovjekovnom ambijentu održana je manifestacija „Marinska bitka 1657.“ koja oživljava jedinstvenu priču o hrabrosti Marinskih žena. 


„Kroz kulturno Marinsko ljeto i Marinsku bitku želimo svim gostima, domaćim ljudima i našoj djeci pokazati tko su bili ljudi koji su obranili Marinu u to vrijeme te kroz noviju povijest. Sama Marinska bitka zorno prikazuje hrvatskog čovjeka koji kroz cijelu povijest nikada nije vodio osvajačke ratove, samo obrambene.  Hvala svima onima koji pripomažu da ova naša priča o Marisnkoj bitci iz godine u godinu bude sve veća i posjećenija,a mi ćemo se i dalje truditi biti sve bolji“, izjavio je načelnik Općine Marina Ante Mamut.


U obrani pri osvajačkom pohodu Osmanlija na Marinu 30 mladih žena obuklo je muške odore i uzelo oružje u ruke u cilj obrane naselja. Najpoznatije su dvije mlade udovice, Kate Despotova i Matuša Škriljina, koje su na kraju bitke zarobljene, a Turci začuđeni da su se borili sa ženama, iz poštovanja ih ne ubiju. Treća hrabra žena, djevojka po imenu Jele Marunova ne želeći se predati, zapalila je nekoliko bačvi baruta u kuli u kojoj su se nalazile sklonjene žene i djeca ubivši pritom i veliki broj neprijatelja. 


Iva Dvornik, direktorica Turističke zajednice Općine Marina objasnila je kako ovogodišnje uprizorenje bitke nije samo prikaz borbe nego je događaj edukativnog karaktera na čime se želi pokazati što se događalo te davne 1657. godine u Marini. “Naglasak je na heroinama i herojima kojima odajemo počast njihovom junaštvu i vjeri u borbi protiv nadmoćnog protivnika da bi obranili svoje mjesto“, kazala je Dvornik.

 

Ovogodišnje uprizorenje Marinske bitke bilo je u službi kazališta i povijesti. Ova vizualno atraktivna predstava donosi i novu dramsku vrijednost na temelju nove dramatizacije događaja na zasadama postojećih književnih i povijesnih zapisa.


„Namjera je na obljetnicu bitke u Marini dati svojevrstan prikaz tog događaja koji se odvio te davne 1657. godine. Naime, Osmanlijska vojska nakon neuspjelog pohoda na Split, tražila je obnovu svojih robnih zaliha, a njihovi su špijuni shvatili da tu zapravo postoji jedna bogata općina Bosiljina, današanja Marina. Pisani izvodi navode da je ta Općina imala 1200 konja koje su im u toj bitci Turci otuđili. Bitka je trajala  gotovo sedam dana, a u njoj je poginulo preko tri stotine hrabrih branitelja Marine, a isto toliko ih je i odvedeno u roblje. 

Najveća zanimljivost ove bitke su te hrabre marinske žene“, izjavio je redatelj Robert Kurbaša.


U predstavi koja uprizoruje povijesnu bitku, u produkciji KU „Marko Marulić“ i Štajner muzike i filma, uz dramaturški doprinos dr. sc. Ozane Ramljak, produkciju potpisuje Luka Perković, režiju Robert Kurbaša, originalnu autorsku glazbu Miki Nopling, a nastupit će poznati televizijski glumci Ana Uršula Najev i Lovre Kondža, Ivana Župa, Mate Tavrić, Marijan Grbavac, Dijana Ivić Kundid, Dijana Rinčić, Katarina Kazoti Jerković, Ante Knezović, balerine Plesnog teatra Split uz koreografiju Branke Trumbić, Povijesna postrojba Kliški uskoci, "Marinke i Marinci", KUU "Andrija Matijaš Pauk", Ratni Veterani Marinski Pauci, DVD Marina, Torcida marinski kraj.

Manifestacija se održava u organizaciji Turističke zajednice, uz potporu Općine Marina, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Erste banke. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.2.2024. 13:32:13

Create Account