Poštari će dostavljati pakete u nedjelju, 23. prosinca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.12.2018. 22:30:36
Poštari će dostavljati pakete u nedjelju, 23. prosinca

Foto: Hrvatska pošta

Tijekom nedjelje 23. prosinca, poštari zaduženi za ekspres pošiljke dostavljat će pakete, priopćeno je iz Hrvatske pošte.

 

U nedjelju, 23. prosinca 2018., poštari Hrvatske pošte dostavljat će pakete na adrese diljem Hrvatske. Prosinac je za Hrvatsku poštu tradicionalno najzahtjevniji mjesec koji redovito obara rekorde. Tijekom najužurbanijih dana u sortirnicu u Zagrebu stigne više od 1,5 milijuna pošiljaka. Posebno velik rast, od čak 30% u odnosu na prošlu godinu, bilježi se na paketskom tržištu, a osim broja paketa raste i njihov volumen. Naravno, takav rast predstavlja velike operativne izazove. Kako bismo ostvarili našu misiju Hrvatska pošta - građanima na usluzi, u prosincu će poštari pakete dostavljati i tijekom nedjelje. Time ćemo povećati dostupnost naših usluga i osigurati bolju kvalitetu dostave. Hvala korisnicima na razumijevanju, priopćili su iz Hrvatske pošte.


Za pružanje većeg opsega kvalitetnih poštanskih usluga, neophodna su stalna ulaganja u suvremenu poštansku tehnologiju. Prošle godine uloženo je 62 milijuna kuna u šest novih sustava za automatsko sortiranje pošiljaka kojim su znatno unaprijeđeni poštanski procesi, a dodatnih 67,5 milijuna kuna investirano je u stroj za sortiranje paketa koji će biti postavljen u novom sortirnom centru. Izgradnja novog sortirnog centra približava se kraju, a tijekom 2019. godine pokraj Velike Gorice će preseliti oko 1700 radnika Hrvatske pošte. U novim prostorima i sa suvremenom tehnologijom svi procesi rada s pošiljkama bit će jednostavniji, učinkovitiji i brži. Uz pomoć novog stroja, samo u sat vremena moći će se razvrstati i do 15 tisuća različitih paketa, teških od sto grama do 30 kilograma.


Do preseljenja u nove prostore sa suvremenom tehnologijom u Velikoj Gorici, poštanske pošiljke sada se razvrstavaju na zagrebačkom Jankomiru. Tamo se nalazi sortirnica za velike korisnike i područje Grada Zagreba te sortirnica za pakete Hpekspresa. Radi se u tri smjene, a najveće opterećenje je oko 22 sata kad se paketi razvrstavaju prema odredištima. Hala je nepregledna, čak tri četvorna kilometra. Uz kamione i druga dostavna vozila, dizalice, viličare, kolica, na pokretnim trakama radnici skeniraju, odnosno elektronički evidentiraju svaki paket.


Uz jankomirsku i osječka sortirnica Hrvatske pošte jedna je od 14 u Hrvatskoj. Ljetos su preselili u novoopremljene prostore koji mogu primiti znatno više pošiljaka. I tamo su tijekom noći i ranog jutra vršna opterećenja i razvrstavaju se sve pošiljke, od razglednica i pisama do tisuća malih paketića do dva kilograma, uglavnom prispjelih preko online narudžbi iz svih dijelova svijeta. Svake noći iz Zagreba u Osijek stižu poštanski kamioni od 5 ili 10 tona i dostavljaju pošiljke ili ih preuzimaju za otpremu u druge dijelove Hrvatske. Cjelokupan proces razrađen je do detalja, od količina do satnice, a spremni su i za krizne situacije s zimskim vremenskim nepogodama ili orkanskim nevremenima. Nisu tu samo „obični paketi“ zapakirani u kutije već i roba na paletama, umotani stolovi, stolice, posuđe, čak i auto dijelovi.


Create Account