Novosti u svijetu vina i suvenira: Cork Croatia i Piwi vina Glavica

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 20.2.2024. 14:12:03
Novosti u svijetu vina i suvenira: Cork Croatia i Piwi vina Glavica

Foto: Irena Lučić, i diWine

Kako su vinski pluteni čepovi postali suvenir-biznis i kakve to ekološe vinske sorte uzgaja Antun Glavica od kojih proizvodi vrsna vina. 




„Kada pušu vjetrovi promjene, jedni grade skloništa, a drugi vjetrenjače“ – uzrečica je koja najbolje opisuje novi val malih craft dizajnera kojima je lockdown poslužio kao odskočna daska za ulazak u privatno poduzetništvo. Jedna od njih je i Ivana Pranjić, vlasnica obrta Cork Croatia, brenda.


„Tijekom lockdowna, kao i svi, vino u kojem i inače uživam, pila sam kod kuće, a plutene čepove sam skupljala u zdjelu. Baš kada mi je moj dragi prijatelj Antun Glavica poslao karton svog vina i kada sam u zdjelu ubacila još jedan čep, to je bila svojevrsna kap koja je prelila čašu – čepovi su se rasipali i ja sam shvatila kako je sada trenutak da od njih napravim nešto lijepo, o čemu sam već dugo maštala“ – priča Ivana Pranjić o svojim počecima. 


Ivana danas ima puno narudžbi za svoje ručno rađene plutene stvarčice, među kojima su privjesci, podlošci za čaše, unikatni nakit, stalci za vinske čaše, pa čak i igre poput domina ili križić-kružića. Naručitelji su često tvrtke ili čak vinarije, koje ovim kreativnim poklonima daju dodatni touch svojim poklon-paketima. Ali Cork Croatia proizvode naručuju i privatni kupci, za, primjerice, rođendanske poklone, koje Ivana može izraditi sa personaliziranim crtežima ili natpisima. Svi Ivanini prijatelji i poslovni suradnici uključili su se u ovaj upcycling biznis, pa za nju i sami prikupljaju čepove nakon što popiju vino.


Ekološka vina Glavica


Razlog zbog kojeg je upravo ovaj brend popraćen vinima Glavica, nije samo prijateljstvo između Ivane i vinara Antuna, već i njihova nit poveznica – ekološka osviještenost. Naime, Antun Glavica vinar je nove generacije i prvi moslavački vinar koji posjeduje strogi biodinamički certifikat Demeter.   Antun Glavica je jedan od vinara koji  utire puteve za zelenu budućnost. Eksperimentalno je u dijelu vinograda zasadio piwi sorte, visokootporne na gljivične bolesti, koje nije potrebno prskati i dobio izvrsne rezultate. Uz Antuna, za zdravlje vinograda brinu i ovce, jato gusaka i pataka koji svi zajedno pasu travu i brinu da loza bude zdrava i prozračena. Kao istinski vizionar, savršeno balansira između vinske avantgarde i tržišnih očekivanja. Stoga, sva vina koja proizvede – oko 15.000 boca godišnje – vrlo brzo proda.


Osim same vinarije, smještene u blizini Kutine, obitelj Glavica ovdje je odlučila razviti sveobuhvatno ekološko seosko gospodarsko. Osim kušaonice i impresivnog podruma sa amforama i arhivom ukopanom u pod, u planu je obnova nekoliko malih kućica koje će uskoro postati smještajne jedinice i turistima omogućiti višednevno uživanje u moslavačkom kraju. 

Osim Piwi sorti tu su još  Škrlet , Graševina , Marmor Collis i Frankovka. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.4.2024. 13:16:15

Create Account