XXL JAZZ JUMBO JET SLIJEĆE U LISINSKI

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.8.2023. 12:33:41
XXL JAZZ JUMBO JET SLIJEĆE U LISINSKI

Foto: Plakat

Početkom listopada golemi Jumbo Big Band, sastavljen od tri vodeća jazz orkestra Hrvatske, Slovenije i Srbije, nastupa u Lisinskom, otvara novu sezonu Jazz ciklusa Jazz orkestra HRT-a te zaključuje jesensko izdanje festivala JazzHR.Možete li zamisliti golemi orkestar – sastavljen od čak tri jazz orkestra?


Upravo takav "jumbo" big band orkestar – sastavljen od tri vodeća jazz orkestra iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, 5. listopada stiže na pozornicu Velike dvorane Vatroslava Lisinskog!


Projekt se zove "Jumbo Big Band" i u njemu će istodobno svirati glazbenici iz Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, Big Banda RTV Slovenije i Big benda Radiotelevizije Srbije. Pod vodstvom poznatoga austrijskog jazzera i bandleadera Sigija Feigla pripremaju koncert kakav još niste doživjeli!


Projekt Jumbo Big Banda ima i svoju povijest, jer su se, po uzoru na povijesni susret legendardnih jazz orkestara Counta Basieja i Dukea Ellingtona ranih šezdesetih, godine 1989. prvi put u povijesti na istoj pozornici našli jazz orkestri iz Zagreba, Beograda i Ljubljane te održali vrlo uspješnu turneju tadašnjom državom.


Godine 2018. na Jazz festivalu u Novom Sadu ponovno se javila ideja o zajedničkom projektu, kada su tri orkestra ponovno zasvirala zajedno. Turneja planirana za 2020., koja je trebala obuhvatiti nastupe u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, otkazana je zbog pandemije, ali su rasprodane dvorane tada potvrdile veliki interes publike.


Tri godine kasnije, planirana turneja Jumbo Big Banda napokon će ugledati svjetlo dana! Glazbenici triju orkestara s nestrpljenjem očekuju nastupe koji će i za njih biti sasvim posebno iskustvo. Zajedno s maestrom Feiglom pripremaju uzbudljivi repertoar koji će ovaj orkestar XXL formata otkriti u njegovu punom sjaju.


Nastup Jumbo Big Banda u Zagrebu održat će se u četvrtak, 5. 10. u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20:00 sati. Prije zagrebačkog nastupa glazbenike očekuje koncert u Beogradu 3. 10., dok turneju zaključuju 7. 10. u Ljubljani.


Koncert u Zagrebu održava se u suradnji Jazz ciklusa HRT-a i projekta JazzHR Hrvatskog društva skladatelja. Bit će to koncert otvorenja nove sezone Jazz ciklusa Jazz orkestra HRT-a, kao i završni koncert festivala JazzHR – Fall edition, koji će se održati od 3. do 5. listopada te ponovno donijeti niz zanimljivih i izazovnih koncertnih doživljaja.


Ulaznice za koncert dostupne su već sada u sustavu ulaznice.hr. Učenici, studenti i umirovljenici mogu ostvariti popust od 50% od 4. 9. uz predočenje odgovarajuće iskaznice na blagajni Lisinskog.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2024. 16:22:00

Create Account