Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.1.2018. 17:00:20
Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Foto: Ilustracija

Ove se subote obilježava 11. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, 20. siječnja i 12. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, 22. do 28. siječnja 2018, objaljuje Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.


Treća subota u siječnju proglašena je Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Ove subote, 20. siječnja u Zagrebu na omiljenom Cvjetnom trgu (Trg Petra Preradovića) od 10.00 do 14.00 sati održava se jedanaesta javnozdravstvena akcija Dan mimoza u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Ligine udruge Zdravka i Zajednice pacijenata Sveti Juraj te pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva zdravstva RH, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba.


Cilj akcije je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Cvijet mimoze svojom nježnošću simbolično ukazuje na važnost osvješćivanja spomenute bolesti. Prigodnom prodajom mimoza prikupljaju se dobrovoljni prilozi za Zajednicu pacijenata oboljelih od raka „Sv. Juraj“. Građanke i građani mogu u navedenom terminu dobiti odgovore i savjete zdravstvenih djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. 


Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja ako se otkrije u ranoj fazi razvoja može potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti. Uzročno je povezan s HPV infekcijom (Humani papiloma virus visokog rizika). U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće  nema. Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.


Po pojavnosti rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina te treće sijelo žena u dobi od 30 do 39 godina. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena dok je 2014. godine u Hrvatskoj umrlo 111 žena. 


Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice treći je Nacionalni program, nakon Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva, koji se provodi u Hrvatskoj od studenog 2012. godine. Glavna metoda probira – dijagnostike promjena na vratu maternice je konvencionalni Papa test. Papa test je jednostavna, neinvazivna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Bolest se sporo razvija i  potrebno je dugo vremena da se promijenjene stanice razviju u rak. Zbog toga je interval od tri godine kod zdravih žena dovoljan da se promjene zamijete u začetku. 


Uz Nacionalni program veliku ulogu u borbi protiv ove bolesti ima i cjepivo protiv HPV-a koje je besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda. Nažalost, odaziv na besplatno cijepljenje protiv raka i dalje nije zadovoljavajući.


U Republici Hrvatskoj svaka osoba ženskog spola starija od 15 godina i osigurana pri HZZO-u ima pravo izabrati ginekologa primarne zdravstvene zaštite. U Gradu Zagrebu preglede provodi 51 specijalista ginekologa na razini primarne zdravstvene zaštite (ugovorenih timova HZZO-a). U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ otvorena je linija besplatnoga telefona – 0800 200 166 na kojoj se građanke mogu informirati vezano uz provedbu Preventivnoga programa.


Tekućinska citologija

Kao nadstandard klasičnom Papa testu od 2014. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dostupna je i najsuvremenija dijagnostička metoda za rano otkrivanje početnih stadija raka vrata maternice –  Tekućinska citologija (LBC - Liquid-Baseed Cytology). Glavne prednosti metode su što se iz jednog uzorka brisa vrata maternice dobivaju dva testa – citološka analiza stanica i mikrobiološka analiza detekcije HPV-a visokog rizika uz rezultate testa dostupne za sedam dana. Način prikupljanja stanica je isti, no umjesto da se stanice ručno razmazuju na predmetno stakalce, ispiru se u bočicu za transport koja štiti stanice uz manji gubitak stanica od klasičnog Papa testa.


Pripremila: Maja Marić Bajs, dr. med., koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Gradu Zagrebu, Služba za javno zdravstvoVezane vijesti
Ažurirano: 15.11.2023. 12:10:22

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account