U sklopu Adventa Zagreb, u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika otvoren je Obrtnički Advent posvećen najmlađima.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.12.2023. 10:19:31
U sklopu Adventa Zagreb, u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika otvoren je Obrtnički Advent posvećen najmlađima.

Foto: Obrtnička komora Zagreb

Obrtnički Advent od ove je godine dio Adventa Zagreb, a iz OKZ-a poručuju kako im je drago što je Turistička zajednica Grada Zagreba prepoznala značaj i bogatstvo stvaralaštva hrvatskih obrtnika u ukupnoj turističkoj ponudI.



Paljenjem lampica na velikom boru danas 2. prosinca 2023. godine svečano je otvoren tradicionalni Obrtnički Advent u organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Hrvatske obrtničke komore. Advent je usmjeren na najmlađe, a njime obrtnici žele podsjetiti građane na ljepotu djetinjstva, bezbrižnost igranja, kreativnosti i slatke trenutke kojih se uvijek rado prisjećamo. „Pozivamo sve građane i posjetitelje da navrate u Ilicu 49 i vikend provedu u našem predivnom adventskom obrtničkom kutku. Za naše mališane pripremili smo radionice i igraonice, dječje filmove i druženja, nastupat će dječji zborovi. Sve u svemu puno veselja u blagdanske dane“, rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar.


Prolaz Matice hrvatskih obrtnika bio je prvi „shopping centar“ u Zagrebu dok istih još nije bilo u gradu. Okružen je obrtničkim radionicama starih zagrebačkih obrtnika. „Iako ne možemo konkurirati velikim centrima, nudimo nešto mnogo bolje. A to je kvaliteta, tradicija i predmeti izrađeni ručno. Obrtništvo postoji od 14. stoljeća, opstaje i živi. Imamo što ponuditi, a trend obrtništva u posljednjih nekoliko godina je pozitivan. Obrtništvo, znanje i ručni rad je postalo „in“. Tu je i naš Zagreb Craft Shop pokrenut prije šest godina gdje se mogu pronaći razni proizvodi naših obrtnika“, istaknuo je Trojnar. Dodao je kako Advent uvijek posvećuju najmlađima jer je jedna od misija OKZ-a privući što više mladih u obrtništvo i stvarati nove vrijednosti za budućnost. 


Marljive ruke zagrebačkih obrtnika i obrtnica svakodnevno stvaraju najljepše dječje uspomene u obliku igračaka, slastica i licitara, koje su unikatne, tradicionalne i autentične. „U sredini našeg prolaza nalazi se prekrasan bor koji krase ručno rađeni i obojani drveni ukrasi i licitari, djela naših obrtnica i obrtnika. Po tome je jedinstven u gradu jer budi emocije djetinjstva, topline, doma i obitelji. Na simboličan način slavimo završetak još jedne uspješne godine za obrtnike i ulazimo u novu sa ciljevima za sigurnije, jače i opstojnije obrtništvo u Zagrebu“, naglasio je predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Ivica Zanetti. 


U sklopu programa otvaranja nastupio je dječji zbor „Kikići i genijalci“, predstavila se grofovska svita Udruge „Plemička mladež“ te je održana kreativna radionica „Čaj sa gđom. Mraz“ koja je i sama obrtnica. „Ja sam poduzetnica i obrtnica i ne nosim samo poklone u ovo doba godine. Ja radim cijelu godinu, trudim se i opstajem. Svima vam u ovo doba želim da se zajedno prisjetimo starih običaja, dostojanstva i galancije, onako kako je nekada bilo, i da se više svi skupa poštujemo“, poručila je gđa. Mraz.


Obrtnički Advent od ove je godine dio Adventa Zagreb, a iz OKZ-a poručuju kako im je drago što je Turistička zajednica Grada Zagreba prepoznala značaj i bogatstvo stvaralaštva hrvatskih obrtnika u ukupnoj turističkoj ponudi Grada te da su postali dio ove manifestacije.


Čarobni adventski kutak grada obrtnici su ove godine obogatili brojnim obiteljskim sadržajima. 

Svaki vikend održavat će se radionice i predstave, uz zajedničko igranje društvenih igara i koncerte dječjih zborova, te face painting. Na Badnjak, uz kultni film „Vlak u snijegu“, dočarat će se čarolija putovanja vlakom, ali i potaknuti djecu i odrasle na razmišljanje o važnosti zajednice i kolektiva kako bi se lakše prevladali problemi. Baš takvi su i obrtnici koji na taj način opstaju desecima godina. U sklopu programa u toku tjedna predstavljat će se udruženja obrtnika s područja grada i Zagrebačke županije sa svojim uslugama i proizvodima. Zagreb Craft Shop koji se nalazi u samom prolazu nudi unikatne rukotvorine zagrebačkih obrtnika u kojem svatko može pronaći prigodan poklon za adventsko vrijeme. Zavirite u centralno mjesto za najbolje zagrebačke obrte, kupovinom podržite njihov rad i kupite ono što vrijedi. 





Vezane vijesti
Ažurirano: 18.7.2024. 15:02:20

Create Account