Zološki vrt slavi Dan risa i 94. rođendan

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.6.2019. 22:50:52
Zološki vrt slavi Dan risa i 94. rođendan

Foto:

Ne ljutite risa, dođite na slavlje! Poruka je to koju uoči subotnje proslave građanima upućuje Zoološki vrt grada Zagreba.Ako niste ljut k'o ris dođite u subotu, 8. lipnja, slavit će se 94. rođendan Vrta i Međunarodni dan risa.


Edukativno-zabavni program u Zoološkom će vrtu trajati od 11 do 18 sati, a središnje će slavlje biti točno u podne na Zebrinu trgu. Nakon rezanja torte čestitarski će koncert održati zagrebački rock kvartet Gretta. Popularni bend koji slavi 15 godina djelovanja i izlazak kompilacije najvećih hitova, taj će dan u Vrtu snimati spot za singl Superstar.


Zvijezda među stanovnicima Vrta bit će ris. U Maksimiru živi Blu, ženka risa stara čak dvadeset godina koja je u Hrvatsku stigla iz njemačkog grada Bochuma.


Međunarodni dan risa u Zoološkom se vrtu grada Zagreba obilježava prvi put.


Ris je jedna od tri zvijeri koje žive u Hrvatskoj. Ostale su smeđi medvjed i vuk. Ris je ujedno i najugroženiji. Zbog toga Zoološki vrt sudjeluje u projektima koji jačaju njegovu populaciju u divljini. Među ostalim, Vrt je pomogao rehabilitaciju risa Martina i povratak ovog mladunca koji je izgubio mamu u prirodu, a podupire i projekt LIFE Lynx u sklopu kojega se u Hrvatsku naseljavaju jedinke iz Slovačke i Rumunjske koje će osnažiti genetsku raznolikost ovdašnje populacije. Prošli se mjesec tako u Gorski kotar doselio ris Doru.


Posjetitelji će u subotu u nastambi risa moći saznati osnove biologije vrste i razloge njezine ugroženosti. Također će moći proučavati preparate i izraditi otiske šapa u pijesku.


Na Zebrinu trgu posjetitelji će moći vidjeti kakve se tehnike koriste u istraživanju risova na terenu te proučiti potrebnu opremu: zamke za hvatanje, ogrlice za praćenje kretanja i opremu za uspavljivanje.


Za najmlađe posjetitelje bit će pripremljen poligon Brinemo se o prirodi zajedno. Moći će se uključiti i u igru Koji je to ris?


Kako bi posjetitelji bolje upoznali prirodu mačaka, GNK Dinamo za djecu priprema igre nadahnute lavovima. Maskota kluba Plavko mališane će kraj nastambe lavova poticati na uključivanje u lov na blago. Tražeći suvenire Dinama djeca će doznati kako izgleda potraga mačke za plijenom. Koliko su ljudi spretni u odnosu na mačke, otkrit će kroz ispit spretnosti. Najspretnije očekuju nagrade.


Dirljivu, poučnu i zabavnu predstavu Ljepota naše različitosti u izvedbi Medley Teatra mališani će moći pogledati od 13 sati na Edukacijskom trgu.


U Edukacijskom centru bit će postavljena izložba fotografija, a prikazivat će se i dokumentarni film o reintrodukciji risa u Dinaride 1973. godine. Posjetitelje će se, među ostalim, pobliže upoznavati s projektom LIFE Lynx.


Uz Zoološki vrt organizatori subotnjeg programa su Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, udruga Biom i WWF.


Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account