Izložbu "Fiat voluntas tua!" u Sesvetama sinoć otvorio biskup Mrzljak

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.4.2022. 9:53:31
 Izložbu "Fiat voluntas tua!" u Sesvetama sinoć otvorio biskup Mrzljak

Foto: Sesvete danas, Borko Samec (dio Marijo Spajić)

Dvokonceptnu izložbu u jednom povodom Uskrsa u petak navečer u prostorijama Udruge zelene i plave Sesvete otvorio je biskup u mirovini mons. Josip Mrzljak.



Izložba „Budi volja Tvoja“, koju tradicionalno uoči Cvjetnice upriličuje Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK) posvećena je najvećem kršćanskom blagdanu – Uskrsu. Po prvi puta izložba objedinjuje dvije izričajno i koncepcijski zasebne cjeline – umjetnička djela likovnih umjetnika, njezinih članova, među kojima su i najistaknutija imena hrvatske sakralne umjetnosti i seriju postera/fotografija s prizorima života i djelovanja blaženog Alojzija Stepinca. 


Likovni dio izložbe predstavlja dvadeset i šest likovnih djela, inspiriranih Isusovom molitvom, dok se onaj dokumentaristički, posvećen Stepincu bazira na osamnaest postera koji uz fotografije iz blaženikova života i djelovanja sadrže i citate/poruke o nekim važnim segmentima njegova života.


Izložbu je otvorio biskup u miru mons. Josip Mrzljak, rodom iz Krašića, rodnog mjesta blaženog Alojzija Stepinca, a kojeg sa Sesvetama veže dugogodišnja veza, jer je u jednom periodu svog života, čak 18 godina bio župnik u Sesvetskom kraljevcu.


"Danas je, kaže se, "Žalosni petak", petak uoči Cvjetnice, a žalosna i zbog toga jer smo svjedoci da je i danas poginulo mnogo nevinih ljudi. Zamislite kako bi bilo da danas patrijarh Kiril kaže Putinu da prestane ubijati. To je očito nemoguće, jer ga se vjerojatno boji. No, Alojzije Stepinac nije imao straha u ono doba reći svjetskim moćnicima - prestanite ubijati, ubijanje je zločin, naš Gospodin zabranjuje ubijanje. To je njegova neosporna veličina i zato će on jednog dana, nevažno kada, biti proglašen svetim, no u našim srcima je on već među svecima", uz ostalo je otvarajući izložbu rekao mons. Mrzljak.


O značenju ove izložbe za Sesvete u kulturološkom, pa i propagandnom smislu govorio je predstavnik organizatora izložbe, tajnik udruge ZIPS, Radoslav Dumančić, a kustosica izložbe, predsjednica HULULK-a Sanda Stanačev Bajzek koja već niz godina organizira izložbu uoči Uskrsa, donedavno u galeriji Farof u Vugrovcu, a sada što radi pandemije, a osobito nakon potresa više nije moguće, pa je ta izložba sada preseljena u Sesvete, u navedeni reprezentativni novi sesvetski galerijski prostor, govorila je o samim radovima autora i utjecaju Uskrsa na umjetnike i stvaranje njihovih djela.


Nazočne je pozdravio i načelnik općine Krašić  Josip Petković Fajnik koji je predstavio ishodište izložbe o kardinalu Stepincu upravo u Krašiću odakle je krenulo i Stepinčevo kao memorijalni dan ovog blaženika.


Otvorenje izložbe začinili su svojim izvanrednim nastupom učenici jedne od najboljih hrvatskih glazbenih škola, GŠ Zlatka Grgoševića koja još uvijek nema svoju zgradu nego djeluje na tri lokacije.


Izveli su: 

1 Crucifixus, djelo Nine Hodak, učenice 2. razreda SŠ Zlatka Grgoševića u izvedbi školskog Vokalnog ansambla iz istog razreda. Nastavnik: Ivan Javora, mag.mus., korepetitor : Zrin Kocijančić, prof.


2. Georg Friedrich Händel: Oratorij Samson; arija How willing my paternal love; Tin Marasović, bariton, 2. razred

Nastavnica : Manda Sviben, mag.mus, korepetitor: Zrin Kocijančić, prof. 


Među mnogobrojnim posjetiteljima uz umjetnike nazočan je bio i saborski zastupnik Ante Deur, te pojedini svećenici.


Uskrsnu izložbu inspiriranu Isusovim molitvenim riječima: „Budi volja Tvoja“ koje su  i poveznica ovih dvaju izložbenih segmenata, otvorena je za razgledanje ponedjeljkom, srijedom i petkom u razdoblju od 17 do 19 sati. 


Popis autora izlagača: Damir Barešić, Ivana Bilić Antičević, Tamara Brmbota, Ana Marija Botter, Josip Botteri Dini, Ivan Car, Jelena Dabić MArtinović, Sanela Đurinec Raič, Marij Galić, Karin Grenc, Ana Guberina, Andreja Hojnik Fišić, Irena Gayatri Horvat, Marijan Jakubin, Lojze Kalinšek, Petar Koši, Dijana Nazor Čorda, Ivana Ožetski, Ivica Petraš, Deša Popović, Marija Puzak, Nikola Rajić, Lidija Safić Ožbolt, Vesna Šantak, Nada Žiljak i Rako Čuća - korisnik CRZ-a.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.3.2024. 16:03:25

Create Account