Izložena Tijela Rudolfa Labaša

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.6.2018. 9:42:33
Izložena Tijela Rudolfa Labaša

Foto: Irena Vidošević

Izložba slika  pod nazivom Tijela akademskog slikara Rudolfa Labaša otvorena je sinoć u galeriji Muzeja Prigorja.



Uz samog umjetnika, nazočne na otvorenju pozdravila je ravnateljica muzeja Morena Žellé, kustos u muzeju Tomislav Dilber, a o samom umjetniku i njegovom stvaralaštvu odnosno izloženim slikama  govorila je Sanda Stanačev Bajzek, povjesničarka umjetnosi.


Rudolf Labaš je profesor emeritus na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Predstavnik je angažiranog, ekspresivnog slikarstva i jedan od najvećih hrvatskih figurativaca u novijem slikarstvu, u potpunosti posvećen ljudskoj figuri. Tijekom karijere izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, bavio se slikanjem velikih formata za film, kazalište i televiziju, izvodio je scenografije te ilustrirao brojne knjige i časopise.


Izložbom u Muzeju Prigorja publici se predstavlja s 26 slika na papiru iz recentnog opusa pod nazivom „Tijela“. Ostajući dosljedan estetici ružnoga, koju je prigrlio početkom 70tih godina 20. stoljeća kao član umjetničke grupe Biafra i u najnovijim djelima suočava nas s tamnijom stranom ljudske prirode  otkrivajući slabosti naših tijela i duša, a u susretu s grotesknim odrazom nudi nam priliku za kritičko promišljanje i pročišćenje. 


Izložba je otvorena  do 30.6.2018 godine.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account