Vidljov-nevidljiva izložba u Bjelovaru

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 13.8.2022. 15:06:42
 Vidljov-nevidljiva izložba u Bjelovaru

Foto: Matej Meštović, Hrvoje Grguljaš

U Gradskom muzeju Bjelovar u galerijskom prostoru Galerije Naste Rojc , Dijana Nazor Čorda izlaže retrospektivu infracrvenog slikarstva.
Veći dio slika je nastao tijekom autoričinog doktorskoga rada od 2014. do 2016. godine, ali su izložene slike i tepisi/tapiserije iz novih ciklusa do 2022. godine.


Slike su tajnovite jer su u vizualnom spektru apstraktne, ali u infracrvenom području na 1000 nm nalaze se različiti figurativni motivi i citati. Metodu je autorica koristila na temelju inovacije InfraReDesign i InfraRedArt koju je razvio prof. emeritus Vilko Žiljak sa svojim istraživačkim timom 2007. godine u Zagrebu. Od 2014. Dijana Nazor Čorda kontinuirano nastavlja daljnje unapređenje i višeslojno istraživanje svojstva pigmenata/boje u slikarstvu, u vizualnom i bliskom infracrvenom svjetlu. Mogu se vidjeti i dva tepiha, koja su izvedena metodom ručno taftane vune, a koji su nastali u suradnji autorice s hrvatskom tvrtkom reGalerija iz Zaboka. Tehnološki su uspjeli izvesti tzv. blizance boja u jednom sloju u vuni što je omogućilo izradu prvog tepiha na svijetu s IR dvostrukom slikom. Nevidljive slike promatra se korištenjem infracrvene kamere koja otkriva sasvim drugu, figurativnu sliku. Radi se o jednom djelu, ali dvjema slikama na istoj podlozi platna ili vune. Infracrveno slikarstvo omogućuje dodatnu umjetničku slobodu slikanja motiva iz podsvijesti i tajnih poruka koje autorica sakriva u nevidljivi spektar. Tajanstvena, skrivena slika na prvi je pogled neshvatljiva, ali za posjetitelja izložbe uz korištenje IR kamera postaje dokučiva kao dodatna likovna vrijednost i neočekivano iznenađenje.


O njenom radu povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Branka Hlevnjak u predgovoru kataloga za izložbeu napisala je: „Fascinacija Dijane Nazor Čorda novim načinom slikanja vodila ju je u osobne slikarske eksperimente i dovela do doktorata 2017., ali i nakon toga, s još je većim zanosom i maštovitošću stvara IR slike, IR odjeću i IR umjetničku tapiseriju.“


Dijana Nazor Čorda, likovna umjetnica koja se desetak godina bavi istraživanjem IR slikarstva, izložbom Vidljivo-nevidljivi svijet, Mala retrospektiva infrared slikarstva prikazuje šezdesetak umjetničkih slika naslikanih novom metodom infracrvenog slikarstva

Dijana Nazor Čorda doktorirala je na poslijediplomskom doktorskom umjetničkom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. na temu Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivoga pod mentorstvom red. prof. Igora Rončevića i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, program studija Likovna kultura, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture - restauratora. Od 1995. izlagala je na 40 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Belgiji i Australiji. Članica je HDLU-a Zagreb, InSEA-e, HULULK-a i Grupe Infra.

Izložba je otvoreno za posjetitelje do 1 9. 2022: utorak - petak: 10 - 17 h, subota: 9 - 13 hVezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account