Počinje zagrebačko histrionsko ljeto

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.7.2017. 23:23:31
Počinje zagrebačko histrionsko ljeto

Foto:

Ove godine obilježava se 60 godina od smrti Marije Jurić Zagorke, ali legendu o postanku Zagreba kroz romantičnu priču o vjernosti, dobroti i ljubavi pričat će još mnogi. Gričani, budite dobri, budite vjerni, ljubite svoj grad sagradio ga je zavjet dobrote, vjernosti i ljubavi, tako govori Manduša.


U subotu se otvara 32.-go histrionsko ljeto, a već danas i sutra očekuju nas pretpremijere njihove nove predstave. Ovog ljeta u večernjim satima ljetnom pozornicom Opatovine šetat će Gričani, i to Divljan, Manduša, stari Plemenščak, Barilec, vojnici i građani. Likovi su to priče „Kći Lotrščaka“ Marije Jurić Zagorke koju je na daske po drugi put postavio Zlatko Vitez.


Histrioni nemaju publiku, oni imaju navijače. Nama dolaze obitelji, od unuka do djedova i baka. Dolaze i vide nešto lijepo i veselo. Zato se i vraćaju, izjavio je Zlatko Vitez koji ne sumnja da će ljetna pozornica na Opatovini i ove godine biti puna. 


Devedesetih godina Histrioni su uprizorili više Zagorkinih djela uključujući Gričku vješticu i Tajnu krvavog mosta.

Upravo su „Histrioni“ prvi započeli prikazivati Zagorkina djela oživljavajući njezina djela i oživljavajući pučki teatar bez nepotrebne pretencioznosti, kaže Dubravka Vrgoč.


Kostimografiju ove predstave potpisuje Elvira Ulip, dok je scenografiju osmislio Miljenko Sekulić. Lovro Buva osmislio je koreografije mačevanja, a u predstavi će se koristiti glazba Arsena dedića i Drage Britvića koju su napisali 1990. kad se „Kći Lotrščaka“ prvi put uprizorila. 


Mi smo kisnuli i publika skupa s nama. I nikome nije smetalo. Na otvaranju 1993. gledao nas je i predsjednik Tuđman. On i supruga odbili su kišobrane od njihovog protokola. Kisnuli su. Ako mogu oni, mogu i ja, prisjeća se Franjo Kuhar. Lik koji tumači sada, glumio je i 1990. kad je Zlatko Vitez prvi put postavio "Kći Lotrščaka".


Sada su se pridružile i mlade snage. Mandušu tumači Vini Jurčić, a Divljana Ivan Čuić, mladi glumci koji su se susreli i s nekim poteškoćama tijekom proba. Bilo je teško uskladiti probe na fakultetu s ovim probama. A onda je bilo teško prijeći iz prostora za probe na pozornicu Opatovine. Treba drugačije disati, kretati se, govoriti. Treba jako paziti da govor ne prijeđe u deranje, podijelio je Ivan, ali nadodao kako su svi mladi glumci uzbuđeni oko predstave.


32 godine traje Histrionsko ljeto, a Marija Jurić zagorka bila je važan autor koji je obilježio mnoge od tih histrionskih godina. Ove godine obilježava se 60 godina od smrti Marije Jurić Zagorke, ali legendu o postanku Zagreba kroz romantičnu priču o vjernosti, dobroti i ljubavi pričat će još mnogi.


Što je Dubrovčanima Držić, to bi Zagrepčanima mogla biti Zagorka, kaže glumac Žarko Savić.


"Kći Lotrščaka" možete pogledati na Ljetnoj pozornici Opatovina svaki dan do 2. rujna u 21 sat, osim nedjeljom i ponedjeljkom.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.3.2024. 14:01:29

Create Account