Izložba "Salon cipela" Bane Milenkovića

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 14.4.2017. 9:06:58
Izložba "Salon cipela" Bane Milenkovića

Foto: HINA/ Anamarija GRBIN/ ua

Bane Milenković, kojeg likovni kritičari nerijetko nazivaju jednim od najsamosvojnijih domaćih umjetnika, predstavio se na izložbi, "Salon cipela", otvorenoj u četvrtak u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), novim radovima u keramici kojima su tematska osnovica - cipele.


Umjetnik je za svoju samostalnu izložbu odabrao skoro 70-tak cipela-skulptura nastalih u proteklih nekoliko godina, koje su posložene na vitrinama kao za razgledavanje u trgovini cipelama, te uporabne predmete nastale u keramici - pladnjeve, tanjure, zdjele.

"To i jesu i nisu cipele, one to jesu samo svojim izgledom, no kada ih se gleda tako izložene počinju izazivati odbojnost, nešto grozno, jer nisu funkcionalne i nitko ne bi poželio na noge staviti keramiku", rekao je likovni kritičar Zvonko Maković otvarajući izložbu.


 U Milenkovićevim djelima, ocijenio je, ima nečega što se prepoznaje iz povijesti umjetnosti, u Duchampovoj "Fontani" iz 1917. do Magritteovih slika iz serije "Ovo nije lula" iz 1928. i 1929. godine.

Maković smatra kako je Milenković svoje "cipele koje nisu cipele" izveo iznimno duhovito razigrano, do te mjere da ne ponavlja formu i nema dva ista para, sveo ih je na znak i ponekad pretvorio u potpuno apstraktne oblike, kojima tek u kontekstu drugih, uz njih posloženih djela, otkrivamo prirodu i prepoznajemo da su cipele, odnosno natikače.


Kustos izložbe Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, rekao je kako su Milenkovićevi zaigrani radovi uvijek prepoznati kao nešto specifično za njega, samo 'Banetovo'.

"On je Petar Pan hrvatskog slikarstva u najpozitivnijem smislu, umjetnik koji je s jedne strane ozbiljan, a s druge nije hti odrasti i prihvatiti ozbiljnost svijeta", ocijenio je.

"Upravo to ova izložba i pokazuje, blagi ironijski odmak od fetiša cipela kojima je pristupio na specifičan način, pokazavši drugačije, pomalo provokativno lice umjetničkih radova u keramici", dodao je Gašparović.


foto: HINA/ Anamarija GRBIN/ ua

Bane Milenković (Novi Sad, 1963.) završio je u Zagrebu Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn te 1988. diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Ferdinanda Kulmera.

Nagrađivani umjetnik izlagao je na više od 70 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te na više od 130 skupnih izložbi, a djela mu se čuvaju u fundusima brojnih muzeja, kao i u mnogim privatnim kolekcijama i javnim ustanovama. Osim slikarstva bavi se kiparstvom, keramikom i scenografijom.

Njegova izložba u MUO bit će otvorena do 14. svibnja.

Uz izložbu je osmišljena i radionica "Šuzice" koja će se održavati za vrijeme proljetnih praznika, od 18. do 22. travnja, čiji će polaznici, inspirani izložbom dizajnirati i kreirati vlastitu obuću, u tehnici gline i plastelina.


(Hina)


Create Account