Nikola Tanhofer: Zatamnjenje-odtamnjenje, održana tribina o ovom velikanu hrvatskog filma

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.3.2024. 13:08:20
Nikola Tanhofer: Zatamnjenje-odtamnjenje, održana tribina o ovom velikanu hrvatskog filma

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

O Nikoli Tanhoferu, velikanu u hrvatskoga filma, po rođenju Sesvećanu održana je sinoć tribini u čitaonici Knjižnice Sesvete.



Nikola Tanhofer rođen je u željezničarskom stanu kolodvora Sesvete gdje mu je otac, također Nikola, službovao kao šef stanice. Taj velikan hrvatskoga filma, prvo kao snimatelj, potom i kao režiser, stvorio je neka od antologijskih djela hrvatske kinematografije. Upravo o njemu proteklog je petka u Muzeju Prigorja otvorena izložba naziva Nikola Tanhofer: Zatamnjenje-odtamnjenje a u spomen na majstorstvo samog Tanhofera koji je upravo količinu svjetla u filmu povezanu s radnjom u držanju bilo napetosti, bilo dinamike, doveo do savršenstva, uz bok najvećih svjetskih majstora osvjetljavanja ili zatamnjivanja u filmovima.


Pod istim nazivom sinoć je u čitaonici Knjižnice Sesvete održana tribina na kojem su sudjelovali njegovi suvremenici odnosno odlični poznavatelji kako samog Tanhofera, tako i njegovog rada. Tako su zanimljive detalje o čovjeku s kojim su radili ili ga dobro poznavali, Tahhoferu, govorili Slaven Zečević, filmski montažer i kritičar, Ante Rozić, filmski snimatelj i redatelj, autor filma Filmmaker o Nikoli Tanhoferu i Silvestar Kolbas, filmski snimatelj i redatelj. Tribinu je moderirala Diana Nenadić, filmska kritičarka i urednica (HFS).


Nakon tribine od 20 sati uz besplatan ulaz u dvoranu NS Sesvete prikazan je igrani film Nikole Tanhofera Nije bilo uzalud iz 1957. godine. 


Podsjećamo da će još i naredna dva utorka, 12. i 19 ožujka od 20 sati u dvorani NS Sesvete biti prikazivani dugometražni, srednjemetražni i kratkometražni filmovi velikog umjetnika i filmskog pedagoga.


Također u Muzeju Prigorja pogledajte izložbu  otvorenu do 26. travnja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.3.2024. 9:27:18

Create Account