Multimedijalni skup događaja o Nikoli Tanhoferu započeo sinoć u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.3.2024. 9:27:18
Multimedijalni skup događaja o Nikoli Tanhoferu započeo sinoć u Muzeju Prigorja

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Uz izložbu, bit će održana tribina o Nikoli Tanhoferu, te u naredna tri utorka navečer prikazivani njegovi filmovi uz slobodan ulaz.



Nikola Tahhofer, velikan hrvatskoga filma koji je snimio i režirao neke od najvećih i najboljih naših filmova bio je rođeni Sesvećan. Uoči njegove skore stote obljetnice rođenja u Sesvetama je organiziran višednevni multimedijski event koji je započeo sinoć u Muzeju Prigorja izložbom posvećeno ovom našem velikanu.


Uz desetke dugometražnih igranih filmova, snimio je i mnoge kratke filmove, bilo kao igrane, dokumentarne ili čak i propagandne. Najveći njegov filmski uspjeh svakako je film H 8 koji opisuje stvaran događaj, tešku prometnu nesreću iz pedesetih godina prošlog stoljeća kad je u sudaru autobusa i kamiona, a koji je prouzročilo osobno vozilo s registracijom H8 poginulo i ozlijeđeno mnogo osoba, dok vozač osobnog vozila nikada nije pronađen. Upravo taj film iz 1958. godine majstorski napravljen proglašen ne nedavno najboljim hrvatskim filmom svih vremena. 


Tim je povodom u Muzeju otvorena izložba o Tahhoferu čiji su autori filmska kritičarka Diana Nenadić i filmski snimatelj Silvestar Kolbas. Sesvetski dio života obitelji Tanhofer u katalogu je opisao povjesničar Damir Fofić, dok likovno oblikovanje potpisuje Tomislav Mrčić iz Muzeja Prigorja.


Izložbu je uz njene autore otvorila ravnateljica Muzeja Morena Želle. Otvorenju je nazočila u ime Ministarstva kulture i medija Vjera Matković, načelnica sektora audiovizualnih djelatnosti, pojedini profesori s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, unuka Katja Ferenčić s kćeri, te mnogi drugi djelatnici vezani uz film i kulturu, kao i ljubitelji filmske umjetnosti, te štovatelji Tanhoferove ostavštine.


Izložba na kojoj je prikazani niz rekvizita vezanih uz film, kao primjerice, filmske vrpce i drugo, ali i niz publikacija čiji je autor bio Tanhofer ili su vezane uz film. Postavljeni su također reprinti originalnih plakata filmova, a na panoima se moglo pročitati štošta o njegovu životu i radu.


Ova je izložba koja se može razgledati sve do 26. travnja radnim danom od 10-19 sati, tek je prvi segment multimedijalne priče o Tanhoferu. Odmah nakon sinoćnjeg otvorenja u Muzeju Prigorja, u dvorani NS Sesvete prikazan je film H8, po mišljenju filmske kritike od prije dvije godine najbolji hrvatski film svih vremena. 


U naredna tri utorka svaku večer od 20 sati bit će prikazivani Tahhoferovi filmovi u dvorani NS Sesvete uz slobodan ulaz, a u utorak, 5. ožujka od 18 sati u Knjižnici Sesvete bit će organizirana tribina o životu, radu i djelima najvećeg hrvatskog režisera i flimskog djelatnika Nikole Tanhofera, po rođenju Sesvećana.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account