Učenici SŠ Jelkovec u sklopu Erasmusa na praksi u njemačkim tehnološkim tvrtkama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.2.2024. 10:33:59
Učenici SŠ Jelkovec u sklopu Erasmusa na praksi u njemačkim tehnološkim tvrtkama

Foto: SŠ Jelkovec

Učenici su se vrlo dobro snašli na svojim radnim mjestima, uredno izvršavali svoje obveze, a osim razvoja stručnih vještina unaprijedili su svoje komunikacijske i organizacijske vještine te aktivno korištenje stranog jezika.



Desetorica učenika Srednje škole Jelkovec odnosno četvorica trećeg razreda smjera tehničar za elektroniku i šestorica  četvrtog razreda smjera tehničar za računalstvo - programer, sudjelovalo je od 22. siječnja do 2. veljače na kratkoročnoj mobilnosti učenika u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u svrhu učenja u njemačkom gradu Frankfurt na Majni.  Voditelji na putu bili su im   profesori Matija Vidmara i Ivan Ljubičić.


Mobilnost je organizirana u suradnji s partnerom, Hrvatskim gospodarskim savezom, u okviru Erasmus+ projekta 2023-1-HR01-KA121-VET-000145041.


Učenici su stručnu praksu obavili u četiri tvrtke: Mainzer Netze GmbH (Mainz), Rettel Hausgeräte GmbH (Hofheim) te Mainova AG i Atos Information Technology GmbH (Frankfurt am Main).


Učenici smjera tehničar za računalstvo na svojim radnim mjestima  bavili su se poslovima konfiguracija mreže, postavljanja operacijskih sustava, stvaranja virtualnih mašina, dizajniranja baza podataka te razvoja aplikacije.


Učenici smjera tehničar za elektroniku su pak obavljali poslove servisa kućanskih aparata, instalacije električnih vodova, konfiguracije podataka uređaja, testiranja rada sigurnosnih senzora i sl.


Učenici su se vrlo dobro snašli na svojim radnim mjestima te su uredno izvršavali svoje obveze koje su, osim rada na radnom mjestu, uključivale i svakodnevno vođenje dnevnika rada.

Osim razvoja stručnih vještina, učenici su također unaprijedili svoje komunikacijske i organizacijske vještine te aktivno korištenje stranog jezika.


Posebno veseli pozitivna reakcija poslodavaca koji su učenike ocijenili vrlo dobrim ocjenama te redom pohvalili rad i zalaganje učenika na radnim mjestima. 


Sami učenici su također na kraju mobilnosti imali izuzetno pozitivan dojam o stručnoj praksi, ističući stjecanje novih znanja i vještina koje će im pomoći u uspješnijem pozicioniranju na tržištu rada.


‘Aktivnosti tijekom stručne prakse bile su u potpunosti usklađene s našim područjem interesa, definitivno nešto čime ćemo se baviti u budućnosti. Ova praksa je otvorila nove perspektive u pogledu daljnjeg profesionalnog usavršavanja i razvoja  te omogućila stjecanje Europass certifikata koji će mi biti izuzetno koristan na daljnjem profesionalnom putu’, izjavio je po povratku učenik Leo Novina. 


‘Osim što sam stekao nove profesionalne vještine, imao sam priliku upoznati se s njemačkom kulturom i načinom života. Interakcija s kolegama iz različitih dijelova svijeta također je pružila dragocjenu perspektivu i potaknula me na razmišljanje o globalnoj dimenziji mog budućeg rada’, zadovoljan je učenik Petar Benić, a njegov kolega Karlo Stipanović dodaje: 

‘Kroz ovaj projekt stekao sam nova iskustva, razvijao radne navike i vještine timskog rada, te naučio koristiti nove razvojne alate. Nikada neću zaboraviti ovo iskustvo.’


U slobodno vrijeme učenici su u pratnji svojim mentora otkrivali znamenitosti grada Frankfurta te posjetili povijesni centar grada, mnogobrojne muzeje i zoološki vrt.


"Veliko hvala našem partneru, Hrvatskom gospodarskom savezu, na odličnoj suradnji te izuzetno kvalitetnoj logističkoj podršci.  Zahvalni smo na pruženoj prilici te ćemo zasigurno nastaviti sa organizacijom aktivnosti  

koje će unaprijediti redovnu nastavu te pomoći našim učenicima u stjecanju profesionalnih kompetencija", izjavio je po povratku učenika ravnatelj škole Marko Kovačević.


Članak priredila: Anita Dičak Majić 


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.4.2024. 12:30:54

Create Account