Bandić i Mrak-Taritaš u drugom krugu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 21.5.2017. 20:37:01
Bandić i Mrak-Taritaš u drugom krugu

Foto: HINA/ Damir SENČAR /ds

Prema izlaznim anketama, u drugi krug lokalnih izbora za zagrebačkog gradonačelnika idu Milan Bandić (30%) i Anka Mrak-Taritaš (27%).


Lovrić: Izlazne ankete na tragu očekivanja, vjerujemo da će službeni rezultati biti i povoljniji

Voditelj izbornog stožera kampanje kandidata za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića Ivica Lovrić istaknuo je u nedjelju kako su rezultati izlaznih anketa na tragu njihovih očekivanja, ali vjeruje da će službeni rezultati biti možda i nešto povoljniji za Milana Bandića.

Po izlaznim anketama, Bandić vodi u utrci za gradonačelnika s 30 posto glasova, a iza njega s nešto manje od 27 posto je Anka Mrak Taritaš. Bandićeva lista za Gradsku skupštinu također dobiva najviše glasova - 26 posto, a slijedi koalicija SDP-a i partnera s 22 posto.   

"Poštujemo izlazne ankete. Ne izgledaju loše s našeg gledišta, međutim, čekamo konačne službene rezultate. Nećemo se posebno baviti izlaznim anketama kao što se nismo bavili niti svim anketama koje su u predizbornoj kampanji izlazile", izjavio je Ivica Lovrić u Izbornom stožeru Milana Bandića, kandidata za šesti mandat za gradonačelnika Zagreba. 

Na pitanje jesu li očekivali više nego što pokazuju rezultati izlaznih anketa, Lovrić je rekao da su izlazne ankete na tragu njihovih očekivanja ali da bi ozbiljnije komentirali pričekat će službene rezultate.

Vjeruje da će službeni rezultati biti možda i nešto povoljniji za Milana Bandića. Rekao je da Zagrepčani uvijek znaju odlučiti što je za njih najbolje.

U Izbornom stožeru Milana Bandića još uvijek je mirno, novinari uzimaju izjave i prate se televizije.

Milana Bandića u izbornom stožeru očekuju oko 22,30 sati. 


U SDP-u uvjereni da će Zagreb u drugom krugu dobiti gradonačelnicu

Nakon objava rezultata izlaznih anketa u 19 sati, a prema kojima kandidatkinja HNS-a i SDP-a za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš ulazi u 2. krug lokalnih izbora, u izbornom stožeru SDP-a uvjereni su da će ona pobijediti Milana Bandića u drugom izbornom krugu, u kojemu SDP-ovci očekuju i da će dobiti gradonačelnike Rijeke i Osijeka.

Siguran sam u pobjedu, rekao je novinarima  glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić nakon objave rezultata izlaznih anketa u 19 sati  po kojima je u Zagrebu dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić ("Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti) osvojio 30,08 posto glasova, a sa 26,78 posto slijedi Anka Mrak Taritaš (SDP, HNS, HSS, HSU, Naprijed Hrvatska - Progresivni savez - Naprijed Hrvatska, Stranka umirovljenika).

Brumnić je komentirao i rezultate izbornih anketa po kojima SDP ne osvaja većinu u zagrebačkoj skupštini.

"I dalje je Grad Zagreb pokazao da lijeva opcija ima veći potencijal, bilo je puno lista koje su se natjecale i koje su po anketama prošle. Vidjet ćemo  konačne rezultate", istaknuo je Brumnić, no nije htio odgovoriti s kim u koaliciji SDP misli vladati Zagrebom.

Upitan za rezultate u Rijeci, u kojoj po izlaznim anketama, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Vojko Obersnel osvaja gotovo 45 posto glasova, a njegov protukandidat HDZ-ov Hrvoje Burić 16 posto Brumnić je rekao da su "građani Rijeke, ali i u ostatku Hrvatske prepoznali politiku SDP-a i tamo gdje SDP obnaša vlast, to i honorirali".

"Uspjeh na ovim izborima za SDP bi bio zadržati ono što smo imali i naravno dobiti Grad Zagreb", poručio je Brumnić. 

I potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić uvjeren je da će HNS-ova kandidatkinja, koju podržava SDP, pobijediti u 2. krugu. Od četiri velika grada, SDP će u 2. krugu dobiti gradonačelnike u  tri -  u Zagrebu, Rijeci i Osijeku u kojemu SDP podržava nezavisnog Ivana Vrkića, rekao je Ostojić komentirajući rezultate izlaznih anketa.

Po Ostojiću, glavna je poruka izbora u Zagrebu da 70 posto ljudi želi promjene, drugačiji grad koji  se vodi transparentno i koji će biti lokomotiva Hrvatske.

Izborne rezultate u Splitu tumači posljedicom raspuštanja SDP-ove gradske organizacije u tom gradu prije godinu dana.

"Što se posijalo, to se sada žanje. Svi oni koji su tada glasali za raspuštanje gradske organizacije, moraju se prisjetiti te svoje odluke i vidjeti posljedice, a one su  katastrofalne", rekao je Ostojić.

Smatra da SDP ima šansu i formirati većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.  "Kada postane gradonačelnica Anka Mrak Taritaš, razgovarat ćemo sa svima, osim s HDZ-om", poručio je.

Izborne rezultate HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba Drage Prgometa komentirao je član Predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević 

"Andrej Plenković i njegov kandidat su dobili katastrofalne rezultate i to je dokaz da je on u svojoj stranci sve slabiji. Izvjesno je da nam sad još izvjesniji prijevremeni parlamentarni izbori", ocijenio je SDP-ov Bojan Glavašević. Ustvrdio je i kako je Anka Mrak Taritaš ostvarila "fenomenalan rezultat" koji će biti još bolji u drugom krugu.

Drugi krug izbora u Zagrebu bit će zapravo pitanje eliminacije, a građani će odlučivati žele li i dalje fontane ili žele šansu da se u Gradu Zagrebu prvi put nakon dugo vremena konačno vodi prava politika i da se Zagrebom dobro upravlja, poručio je Glavašević.

Na pitanje što on očekuje, Glavašević je odgovorio kako očekuje pobjedu i da Bandiću padne mrak na oči.

U stožeru SDP-a još uvijek se očekuje dolazak istaknutijih članova stranke i predsjednika Davora Bernardića.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.6.2021. 11:24:44

Create Account