Bernardić: Zapisnik je dokaz da je natječaj za zimsku službu namješten

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.12.2023. 10:08:01
Bernardić: Zapisnik je dokaz da je natječaj za zimsku službu namješten

Foto: Socijaldemokrati

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata, Davor Bernardić održao je konferenciju za medije ispred Baze zimske službe u Vukotićevoj ulici. Pritom je iznio nove dokaze o namještanju natječaja za zimsku službu.



„Prije tjedan dana ukazali smo na namještanje natječaja za zimsku službu čiji je rezultat čak tri puta viša cijena zimske službe, i preko 3 i pol milijuna kuna u nečijim džepovima. Grad umjesto da se pozabavi tim problemom je napao mene što ukazuje da je sve napravljeno u dogovoru s Tomaševićem. Danas idemo s novim dokazima. Nalazimo se pred bazom jedne od zimskih službi koja tada nije mogla biti izabrana jer nije imala službeni uvjet iz natječajne dokumentacije, a to je nadstrešnica za primanje i čuvanje 800 tona soli. Ovdje je dokaz, službeni zapisnik Zagrebačkih cesta koji to potvrđuje u kojem je konstatirano da ne zadovoljavaju natječajnu dokumentaciju, ali grade spremište soli. Dakle postupalo se mimo zakona.“ rekao je Bernardić. 


„Također, tvrtka Bistra Kop, koja je i prije surađivala sa zagrebačkim cestama i čiju suradnju ne dovodim u pitanje. Ali kako se vidi iz dokumentacije dodatnih 5 bodova za smještaj 30 radnika preko dana i preko noći, a ne 25 koliki je bio uvjet u dokumentaciji. Inače, ekipu čine jedan radnik i vozilo. Ovdje vidite tri mala kontejnera od 6m i dva za organizaciju dispečera, i jedan kemijski WC. Gdje su ti kapaciteti? Ne samo da je netko progledao kroz prste oko ovog uvjeta već ih je i nagradio. Prošle godine se trošak za bazu uopće nije plaćao, a sad se plaća 90 tisuća eura. Od vrijednosti nabave za jednu sezonu od 90 tisuća eura, ponuditelj je ponudio 89,975 eura, što je 25 eura manje. Dakle znao je u lipu sve detalje oko natječaja. Za 2022. ova baza je koštala 53 eura/dan, dakle 152 dana puta 30 ekipa – 228,000 eura po zimskoj sezoni, ove godine s cijenom od 135 eura po danu, 615,000 eura, plus 90,000 za bazu, 705,000 eura, tri i pol puta više i to bez da padne i jedna pahulja snijega. Pozivam DORH da istraži slučaj.”izjavio je Bernardić. 

 

U natječaju postoje još puno drugih nepravilnosti. Nekoliko specijalnih strojeva Unimoga, naime Bistra Kop se kao dio zajednice ponuditelja prijavila na natječaj za grupu 2 gdje su se tražili takvi strojevi, no u tom natječaju je primjerice jednom od članova zajednice društvu Sabgrad d.o.o. pod specijalni stroj priznat traktor, iako traktori primjerice uopće nisu spadali u tu grupu nego u grupu 3. 


„Sa zajednicom ponuditelja za specijalne strojeve za potrebe čišćenja prometnica je sklopljen sporazum na iznos od 1.748.200,00 eura iako nije imala dovoljno strojeva. Inače u tom natječaju su traženi dokazi u vidu izvadaka iz odgovarajućeg registra ne stariji od datuma natječaja, no dostavljani su i stariji ili uopće nisu dostavljani, slijedom čega je natječaj trebalo poništiti, ali do toga ipak nije došlo nego je sporazum sklopljen.“ tvrdi Bernardić. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.4.2024. 14:04:33

Create Account