Sesvetski proračun za ovu godinu nominalno isti, realno puno manji

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.1.2023. 12:39:03
Sesvetski proračun za ovu godinu nominalno isti, realno puno manji

Foto: Pixabay

Financijski plan Gradske četvrti Sesvete za ovu godinu iznosi cca 9,5 milijuna eura, nominalno gotovo isti kao lanjski, realno gotovo 10% manji.



Najznačajnija točka sinoćnje sjednice VGČ Sesvete bio je donošenje financijskog plana za 2023. godinu. On za ovu godinu iznosi 9,442.560,00 eura i za cca 1% je nominalno veći od lanjskog, dakle gotovo pa isti kao lanjski koji je tada bio drastično smanjen u odnosu na prethodne godine, međutim realno je, moglo se čuti na sjednici manji za 800 tisuća eura. Pa kako to?


Objašnjenje na prvu bi bilo jednostavno, odnosno inflacija, međutim ima i drugih razloga. Osim što su usluge Holdinga koji izvodi uglavnom sve komunalne radove izrazito poskupjele, skuplji su i vanjski dobavljači, primjerice za nabavu roštilja i klupa za Brestje ili kuhinje za dom u Adamovcu odnosno stolaca za staru školu u Vugrovcu. Kad uzmete gotovo isti proračun kao lani i 20 - 30% skuplje usluge odnosno nabavu, lako dođete do gore napisanog iznosa o realno manjem proračunu. 


Pa još k tome ako vam se dogodi, kao Sesvetama da Zagrebačke ceste ne isporuče račun za izvedene pojedine radove u prošloj godini, za koje ste imali osiguran novac u prošlom proračunu, no kako ga niste potrošili, morate ga vratiti, ne vrijedi ovdje prijenos u narednu godinu, ispada da će se lanjski radovi naplatiti ovogodišnjim novcem. To još dodatno smanjuje mogućnosti za komunalne aktivnosti ove godine. 


Dakle, ono što po ovome možemo zaključiti, da nas ove godine očekuje nikad manja komunalna aktivnost u našem kvartu uključujući i roštilje, kuhinje i stolce, unatoč međustranačkom čerupanju na sjednici. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account