PORAZ ŠK VRUSTUN 1252. UMJESTO IZGLEDNOG NERIJEŠENOG, ŠK MAKSIMIR-ŠK VRUSTUN 1252. VURNOVEC 3,5 : 2,5

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.4.2018. 13:16:45
PORAZ ŠK VRUSTUN 1252. UMJESTO IZGLEDNOG NERIJEŠENOG, ŠK MAKSIMIR-ŠK VRUSTUN 1252. VURNOVEC  3,5 : 2,5

Foto: ŠK Vrustun

U nedjelju, 22.4, odigrano je 4. kolo 5. seniorske šahovske lige Centar, piše kapetan ekipe ŠK Vrustun 1252 Damir Obad.



Ekipa ŠK Vrustun 1252. u prethodna dva kola  ostvarila je pobjede kojima je uhvatila zamah prema vrhu. Na tom putu u 4. kolu im se našao ŠK Maksimir kojima smo  morali u goste. Jedini dosadašnji  susret ovih dvaju klubova od prije dvije godine završen je neriješenim rezultatom. Ovog  puta stvari su krenule sasvim dobro po nas. na tri ploče postignuta je ravnoteža, na petoj ploči kod Mire Kezerića  smo zapali u velike probleme, ali su zato Milan Škorić na prvoj i Boro Jelić na šestoj ugrabili pješake i polučili jasnu prednost. 


Miro dolazi na prag poraza, no čvrstom obranom tjera nestrpljivog protivnika na grešku i odjednom je i ta ploča u ravnoteži. Boro nudi remi jer iako s pješakom više, ne osjeća se dobro u boljoj poziciji, protivnik iznenađujuće odbija a što se kasnije pokazalo kao dobitno. Velid Kazić na četvrtoj ima dvije figure za topa, u poziciji postoje mnogobrojne obostrane prijetnje matom. Taman kad smo svi ocijenili da će Velid pojednostaviti poziciju i natjerat vodu na svoj mlin, on previđa i Maksimir vodi 1 - 0 . 

Mirin protivnik još jednom griješi i sad je samo pitanje kad će predati te će rezutat biti vraćen u egal. Na drugoj Damir Obad osvaja pješaka, ali protivnik ga sili na udvajanje vlastitih pješaka, što uz Damirove figure zaostale u razvoju daje čistu ravnotežu i reduciranjem materijala prelazi se u remi. Maksimir vodi 1,5-0,5.


Na trećoj ploči Ranko Bogojević bira pasivan nastavak u otvaranju, no drži poziciju. Taman kad je naoko izjednačio, protivnik pronalazi kombinaciju i neočekivano diže rezultat na 2,5-0,5 Sad smo u teškoj situaciji jer iako dobivamo na svim preostalim pločama, jednostavno nemamo prava na pogrešku. Pritisak na našim igračima je velik. Mirin protivnik se udostojio predati i rezultat je 2,5-1,5 za Maksimir.


Milanova pozicija je toliko jaka da sve dobiva, a sve protivnikove prijetnje su bezopasni čorci. Milan tako vraća stvari na početak  2,5-2,5. Boro ispušta svu prednost, na ploči je sad mrtvi remi. Boro ulazi nepotrebno u vremensku oskudicu, igra nesigurno. Želi remizirati no ne nalazi brze kreativne puteve do tog cilja. Vremenski Boro pada ispod minute, ali pozicija je  takva da ne treba paničariti jer je tu vremenski dodatak od 30 sekundi za svaki odigrani potez. Međutim Boro je neiskusan u igranju u vremenskoj oskudici i prekoračuje vrijeme predviđeno za razmišljanje. 3,5-2,5 je za Maksimir i njihovu pobjedu.


Tako smo ostali bez jednog meč boda koji nam je bio nadohvat. Maksimir odlazi na vrh, a mi ostajemo u sredini tablice.

Liga se nastavlja 5. kolom, 06.05.2018 kad smo domaćini ŠK Hrvatski branitelj 90-96 iz zagrebačke Dubrave.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.4.2024. 11:42:59

Create Account