EP rukomet 2018: EHF pohvalio Hrvatsku kao domaćina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.1.2018. 22:44:45
EP rukomet 2018: EHF pohvalio Hrvatsku kao domaćina

Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Možemo zaključiti da smo vidjeli entuzijazam organizatora i profesionalni pristup svih koji su radili da ovo Europsko prvenstvo bude uspješno, kazao je na završnoj konferenciji EURA 2018 predsjednik Europskog rukometnog saveza (EHF) Michael Wiederer. 


"Bio sam u sve četiri dvorane i vidio sam navijače iz svih država, medijsko praćenje je bilo dobro, a europski rukomet je zaista dostojno predstavljen svijetu.Na ovom natjecanju u Hrvatskoj sam vidio da rukomet raste, a to pokazuju i uspjesi određenih reprezentacija koje nisu bile među favoritima. Ovo je ujedno bilo i posljednje europsko prvenstvo sa 16 reprezentacija jer već na sljedećem imamo 24 reprezentacije, a u Hrvatskoj smo se osvjedočili da europski rukomet ima kvalitetu za podizanje te brojke", kazao je čelnik EHF-a Wiederer. 


Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac zahvalio se čelnicima EHF-a na prilici da Hrvatska postane jedina zemlja koja je dvaput organizirala EURO.


"Nadam se da smo se pokazali kao dobar domaćin i da smo opravdali povjerenje. Bili smo zadnji domaćin s 12 sudionika 2000. godine i zadnji smo sa 16 sudionika ove godine, a nadam se da ćemo i u budućnosti imati priliku biti domaćini još nekih promjena po kojima bi ostali zapamćeni. Zahvaljujem se svim gradovima, volonterima i ljudima koji su radili na organizaciji ovog prvenstva. Ovo je bio veliki događaj za državu, ali i veliki događaj na europskom nivou, uložili smo velike napore u organizaciju. Imali smo dosad najveći broj stranih navijača, a po mojoj procjeni je ovo bilo najizjednačenije prvenstvo. Hrvatsku sada čeka domaćinstvo Europskog kadetskog prvenstva te se nadam da ćemo i ubuduće imati ovakvo povjerenje EHF-a”, kazao je Grahovac. 


Dopredsjednik EHF-a Predrag Bošković iznio je tri važne stvari za razvoj rukometa koje su započele na EURU u Hrvatskoj. To su video tehnologija koja je upotrebljena na EURU 17 puta, rukomet se pokazao kao čist sport jer su svi doping testovi negativni, a EHF je organizirao brojne sastanke Upravnih odbora, Nadzornih odbora, Master Course tečaj za trenere, ždrijeb za Europsko kadetsko prvenstvo i Konferenciju predsjednika europskih saveza.


Direktor Europskog prvenstva i direktor marketinga HRS-a Silvijo Njirić zahvalio se političkom vrhu Hrvatske, ne samo zbog velike financijske potpore događaju, već i zbog toga što su na jednoj utakmici bili i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i čak 11 ministara.


"Želim se zahvaliti gradovima koji su uložili velike napore da dvorane i grad dovedu na nivo koji zaslužuje ova priredba, a zahvaljujem im se za lokalne organizacijske odbore u koje su izabrani vrhunski ljude. Uz to, podarili su nam veliki broj volontera kojih je bilo preko 500 na važnim utakmicama".


Europsko prvenstvo u Hrvatskoj pratilo je 1260 predstavnika medija, a prijenos je išao u 175 zemalja  kroz 130 medijskih partnera. U usporedbi s Europskim prvenstvom 2016 u Poljskoj napravljen je rast od 17 posto u broju gledatelja i rast od 30 posto na tržištu. U Hrvatskoj na RTL-u u prosjeku je utakmice Hrvatske gledalo preko 1.2 milijuna gledatelja što je preko 60 posto sharea. Prvenstvo je zabilježilo značajne brojke i u digitalu pa je tako na YouTube kanalu Eura ukupan broj pregleda 2.300.000, odnosno preko 2.800.000 minuta pregleda. Na Snapchatu bilo je preko 1 300 000 pregleda, a brojni najbolji potezi s utakmica postali su vrlo viralni pa je tako obrana praznog gola njemačkog igrača Runea Dahmkea pogledana 3 milijuna puta samo na društvenim mrežama ESPN-a u Sjedinjenim Američkim Državama. Treba napomenuti i rekordan broj trenera na seminaru u Poreču kojih je bilo 650.


U sklopu završne konferencije za medije održana je i kratka prezentacija nadolazećih prvenstava – Europskog prvenstva za žene 2018. koje će se održati u Francuskoj, nadolazećeg Svjetskog prvenstva za muškarce koje će se održati 2019. u Danskoj i Njemačkoj te sljedećeg Europskog prvenstva za muškarce koje će se 2020. održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Bit će to prvo Europsko prvenstvo s 24 reprezentacije, a Hrvatska će, ako se kvalificira, igrati skupinu u Grazu.


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2018. 20:06:13

Create Account